Η έκθεση της Rothschild Wealth Management για το Μάρτιο παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της αγοράς. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση αναφέρει ότι το 2014 η άνοδος των χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί, αλλά πλέον παραθέτει και κάποιους κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις μετοχές αυτή τη χρονιά.

Οι μετοχές είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ένας επενδυτής

Παρόλο που οι μετοχές έχουν σημειώσει έντονη άνοδο χωρίς κάποια διορθωτική κίνηση και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα,  εξακολουθούν να αποτελούν το πιο ελκυστικό asset, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα. Η Rothschild εκτιμά ότι η Fed θα συνεχίσει το tapering με αργό ρυθμό και σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια θα δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές για τις μετοχές, τουλάχιστον για τα επόμενα τρίμηνα.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον επιβάλλει το hedging

Ο οίκος δε διστάζει να τονίσει ότι παρά τη θετική του άποψη για τις μετοχές, οι μεγάλοι πελάτες του συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για κάποιο σημαντικά αρνητικό οικονομικό γεγονός τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου δηλώνουν ότι, αν και οι μετοχές παραμένουν το πιο ελκυστικό asset, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ακραία άνοδο που έχει προηγηθεί, ενώ η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής περιορίζεται από τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Αυτοί είναι και οι λόγοι που επιλέγουν στρατηγικές αντιστάθμισης με στόχο να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους από μια σημαντική διόρθωση. Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται το hedging είναι οι παρακάτω:
 

  • Μέσα από μεγάλες τοποθετήσεις σε hedge funds τα οποία μπορούν να προσφέρουν προστασία σε πιθανή μεγάλη πτώση.
  • Μέσα από απευθείας αγορές out-of-the-money put options σε μετοχές.

Real Assets για προστασία από τον πληθωρισμό

Επίσης, η Rothschild συνεχίζει να αυξάνει τις τοποθετήσεις της (για λογαριασμό των πελατών της) σε real assets καθώς εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε ταχύτατη αύξηση του πληθωρισμού.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση του Μαρτίου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη πιθανότητα για μια «νέα νομισματική τάξη» και αυτό οδηγεί σε σημαντικές τοποθετήσεις σε χρυσό, real estate και TIPS (ομόλογα με προστασία από τον πληθωρισμό).

Facebook Comments