Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο, οι αγορές της ευρωζώνης προσελκύουν τα διεθνή funds με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία καθώς η οικονομική ανάκαμψη τις περιοχής προσελκύει όσους επενδυτές φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές.

Πολλοί επενδυτές, από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής μέχρι τα Νοτιοαφρικάνικα συνταξιοδοτικά ταμεία, εγκατέλειψαν την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Αλλά καθώς πολλά κεφάλαια φέτος έχουν κάνει φτερά από χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδονησία, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει ένα ρεκόρ 36 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής το 2014, σύμφωνα με την ΕPFR Global.

“Η Ευρώπη είναι περίπου τρία χρόνια πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάκαμψη τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και στα μακροοικονομικά μεγέθη έχει μείνει πίσω, γι αυτό οι αμερικανοί επενδυτές τοποθετούνται τώρα μαζικά στις αγορές της ευρωζώνης”, τονίζει ο Joseph Oughourlian, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Amber Capital.

Μόλις πριν λίγο καιρό, τα hedge funds των ΗΠΑ και της Βρετανίας στοιχημάτιζαν στην κατάρρευση του ευρώ. Τον Δεκέμβριο, το Amber Capital ξεκίνησε ένα νέο fund για long επενδυτές με επικέντρωση στις αγορές της περιφέρειας, το οποίο προσέλκυσε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τα επενδυμένα κεφάλαια να αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυρότερες οικονομίες καθιστούν τα βάρη του χρέους των χωρών: όπως η Ιταλία και η Ισπανία, πιο διαχειρίσιμα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους υποχώρησαν στα επίπεδα του 2005 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, την περίοδο 2007-2012 οι καθαρές εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές άγγιξαν τα 166 δισ. δολάρια.

Αν και οι μετοχές της περιοχής έχουν προσελκύσει εισροές από τις αρχές του 2013, «τα ευρωπαϊκά funds έχουν ανακτήσει μόνο το ήμισυ περίπου των σωρευτικών εκροές από το 2007», όπως σημειώνει ο Alain Bokobza, επικεφαλής της ομάδας στρατηγικής της Societe Generale.

“Είναι πολύ σαφές ότι οι εισροές στην Ευρώπη απορρέουν από τα χρήματα που φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή, και η τάση αυτή κερδίζει έδαφος. Τα ευρωπαϊκά funds δρέπουν τα οφέλη από τις πολλές κρίσεις στις αναδυόμενες χώρες”, όπως επισημαίνει.

Οι αμερικανοί επενδυτές τοποθετούνται στις μετοχές της ευρωζώνης εδώ και 36 συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την Thomson Reuters Lipper, το μεγαλύτερο σερί των εβδομαδιαίων εισροών που σημειώθηκε ποτέ. “Η κίνηση αυτή διορθώνει το γεγονός ότι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων ήταν απλά έξω από την Ευρώπη”, δήλωσε ο Gilles Guibout, διαχειριστής κεφαλαίων της AXA Investment Managers.

“Οι περισσότερες από τις εισροές που έχουμε δει μέχρι τώρα έχουν έρθει από τις ΗΠΑ, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή, την Ασία και επίσης τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Λατινικής Αμερικής μόλις τώρα αρχίζουν να κινούνται”, όπως σημειώνει.

Facebook Comments