Υποχώρηση της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014 δείχνει μελέτη της Eurobank.

Όπως αναφέρεται, «οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός μας υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο -0,8% από -2,3% το 4ο τρίμηνο του 2013, με τον αντίστοιχο τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους να διαμορφώνεται σε περίπου -0,2%. Είναι δε συμβατή με το σενάριο επιστροφής σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από το 3ο τρίμηνο του 2014 και εντεύθεν.

Η ανάλυση περιλαμβάνεται στην νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Αποτελέσματα οικονομετρικού υποδείγματος για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο – Eurobank GDP NOWcasting model». Συγγραφείς της έκθεσης είναι οι Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank καθώς και ο Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Τράπεζας.

Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται επιχειρεί να αναδείξει και να αμβλύνει το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Η εν λόγω μεθοδολογία μπορεί να τροποποιηθεί καταλλήλως και να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εκτιμήσεων (σε πραγματικό χρόνο) όχι μόνο για το τρέχον ΑΕΠ μια χώρας αλλά και για σειρά άλλων μακροοικονομικών δεικτών όπως πχ. δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγού.

Στο ειδική εφαρμογή (case study) της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον (1ο τρίμηνο) του 2014, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 15η Μαρτίου 2014. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημοσιευθεί την 15η Μαΐου του 2014 (1Q 2014 GDP flash estimate).
 

Facebook Comments