Σε θετική αναθεώρηση των διαβαθμίσεων της Τρ. Κύπρου, της Ελληνικής και της RCB Bank προχώρησε οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, λόγω αλλαγής του ορίζοντα του κυπριακού χρέος σε θετικό.

Μετά την επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου κυπριακού χρέους σε Caa3, οι Moody’s ανακοίνωσαν αλλαγές στα ratings των τριών τραπεζών.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου ο ορίζοντας άλλαξε σε θετικό από αρνητικό και η διαβάθμιση για μακροπρόθεσμες καταθέσεις επιβεβαιώθηκε στο Ca. Τα μη εξασφαλισμένα μεσοπρόθεσμα ομόλογα της Τράπεζας αναβαθμίστηκαν σε (P)Ca από (P)C.

Ο ορίζοντας της Ελληνικής Τράπεζας επίσης άλλαξε σε θετικό από αρνητικό και η διαβάθμιση για μακροπρόθεσμες καταθέσεις επιβεβαιώθηκε στο Caa3. Η αξιολόγηση της Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε caa3 από ca, εντός της κατηγορίας Ε για αυτόνομη χρηματοοικονομική ευρωστία.

Ο ορίζοντας της RCB άλλαξε σε σταθερό από αρνητικό και η διαβάθμιση της Τράπεζας επιβεβαιώθηκε στο Caa2.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η βελτίωση των διαβαθμίσεων οφείλεται στις καλύτερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου και στις θετικές αξιολογήσεις του κυπριακού προγράμματος.

Τρ. Κύπρου

Για την Τράπεζα Κύπρου σημειώνει τις μεγάλες προκλήσεις κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει. Εκτιμά ότι ενδέχεται να προκύψει περαιτέρω διάβρωση των βασικών της κεφαλαίων και ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη.

Σημειώνει ωστόσο ότι το πρόγραμμα των δανειστών περιλαμβάνει ένα ακόμα δισεκατομμύριο ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στήριξη της Τράπεζας.

Ελληνική

Στην περίπτωση της Ελληνικής σημειώνονται τα αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα και η ισχυρή ρευστότητα. Τονίζεται επίσης η αυξημένη δυνατότητα του κράτους να τη στηρίξει λόγω των βελτιωμένων δημοσιονομικών επιδόσεων.

RCB

Η διαβάθμιση της RCB σε επίπεδα πάνω από αυτή του κυπριακού κράτους οφείλεται στο ότι, αν και υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων, η κρατική ρωσική τράπεζα δεν έχει μεγάλα επίπεδα αλληλεπίδρασης με την κυπριακή οικονομία.

 

Facebook Comments