Στην εβδομαδιαία αναφορά του ο στρατηγικός αναλυτής της BlackRock σχολιάζει τις δηλώσεις της Yellen και τις αποφάσεις της πρόσφατης FOMC.

Επικεντρώνοντας τη προσοχή του στη δήλωση της νέας πρόεδρου της FED ότι «η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του “taper” στην ποσοτική χαλάρωση» ο Koesterich εστιάζει στις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση για την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα ο αναλυτής της BlackRock εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρέαζε άμεσα ή έμμεσα όλες τις αγορές, προβλέπει όμως ότι οι σημαντικότερες μεταβολές θα πραγματοποιούνταν στην αγορά συναλλάγματος. Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της BlackRock εστιάζει τη προσοχή του σε τρεις σημαντικές μεταβολές:

Πρώτον μία τέτοια παρέμβαση θα ισχυροποιούσε το δολάριο. Το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία θα αύξανε τα επιτόκιά της σε συνδυασμό με τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που θα αναγκαστούν να συνεχίσουν Κεντρικές Τράπεζες όπως η BoJ ή η ΕΚΤ υπό τον φόβο του αποπληθωρισμού, θα οδηγούσε σε σημαντική ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων.

Δεύτερον σύμφωνα με τις προβλέψεις του στρατηγικού αναλυτή της BlackRock, θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων. Τα ομόλογα διάρκειας από 3 έως 7 έτη θα επηρεάζονταν περισσότερο από μία τέτοια κίνηση.

Τρίτον μια αύξηση των επιτοκίων θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι πιέσεις στο χρυσό συμφωνα με τις προβλέψεις του Koesterich. Για το μεγαλύτερο διάστημα στο 2014 το πολύτιμο μέταλλο έτρεξε ράλι υπό το πλαίσιο αναταραχών που τράνταξαν τις χρηματοοικονομικές αγορές. Μια αύξηση των επιτοκίων θα επανέφερε το αίσθημα σταθερότητας και παράλληλα τις πιέσεις στο χρυσό.

Facebook Comments