Ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας της Κύπρου με το Λίβανο σε θέματα ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη στο Λίβανο και σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθεί μία συνεργασία στο πλαίσιο συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ των δύο κρατών.

Όπως έγινε γνωστό στην αποκλειστική ζώνη του Λιβάνου συμμετέχουν σε θέματα έρευνας και γεωτρήσεων 52 εταιρείες.

Σύντομα αναμένεται να υπάρξει σε τεχνοκρατικό επίπεδο διάλογος μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου με στόχο να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεκμετάλλευσης οικοπέδων που βρίσκονται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει το Κοινοβούλιο του Λιβάνου να επικυρώσει τη συμφωνία η οποία θα καθορίζει τη γραμμή της ΑΟΖ που χωρίζει το Λίβανο και την Κύπρο.

Αμερικανοεβραίοι και Κύπριοι στο προεδρικό

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία αμερικανοεβραίων επιχειρηματιών στην οποία συμμετέχουν και κύπριοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία Πετρολίνα, είχαν το πρωί συνάντηση με τον
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνάντηση, όπως έχει διαρρεύσει οι αμερικανοεβραίοι επενδυτές που συνεργάζονται με κύπριους επιχειρηματίες, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για να προωθήσουν έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας.

Αναφέρθηκαν στην προοπτική επίσπευσης μεταφοράς του φυσικού αερίου, πέραν από την ενδιάμεση λύση.

Βάσει του σχεδιασμού των Αμερικανοεβραίων η μέθοδος μεταφοράς θα είναι LNG δηλαδή με πλωτές μονάδες όπου εκτιμάται το κόστος να είναι ποιο φθηνό.

Το πρόγραμμα προνοεί και τη μεταφορά ΦΑ από το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

 

Ελευθερία Παϊζάνου

Facebook Comments