H διαδικασία της (μη) συζήτησης και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την εναπομείνασα ισχνότατη κυβερνητική πλειοψηφία, έδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο πως τίποτα δεν άλλαξε.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κινήθηκε στα γνωστά μονοπάτια της καταστροφής παραγωγικών τομέων της οικονομίας, εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων (όποιων είχαν απομείνει), με αποκορύφωμα το σκανδαλώδες “χάρισμα” των δημόσιων μετοχών των τραπεζών στους ιδιώτες που τις φαλήρισαν, με ταυτόχρονη ποινική ασυλία για όσους το κάνουν.

Οι δε μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν, κινήθηκαν στα γνωστά μονοπάτια του εξευτελισμού της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας που δήθεν κυοφορούνταν επί επτάμηνο, ήρθε σε πακέτο 800 σελίδων και τρία άρθρα για να ψηφιστεί σε λίγες ώρες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που ψήφιζε τα μνημόνια χωρίς να τα διαβάσει, δημιούργησε σχολή…

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα πράξη στην πολιτική της απόλυτης υποταγής, του “ναι σε όλα” της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στην τρόικα, αλλά και στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που την στηρίζουν.

Επιτείνει το “γονάτισμα” της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την εξάρτησή της από τον φαύλο κύκλο δανείων και νέων μέτρων. Προετοιμάζει το έδαφος για το νέο μνημόνιο που προγραμματίζεται μετά τις ευρωεκλογές και απλά θα το βαφτίσουν αλλιώς.

Είναι απορίας άξιο πού βλέπει η κυβέρνηση τα “σημάδια αλλαγής” που πιπιλίζουν τα φιλικά της ΜΜΕ. Τα βλέπει άραγε στην χρυσόσκονη του προεκλογικού επιδόματος των 500 εκατ Ευρώ, που θα δοθούν μετά την αρπαγή 70 δις από τους πιο αδύνατους; Τα βλέπει σε μία πιθανολογούμενη έξοδο στις αγορές, όπου, με τις ευλογίες της τρόικας, θα φορτώσει την χώρα με νέα μη βιώσιμα χρέη, την ίδια στιγμή που η οικονομία μαστίζεται, η κοινωνία υποφέρει και η ανάπτυξη είναι σύντομο ανέκδοτο;

Οι μόνοι που μπορούν να χαίρονται είναι οι ολιγάρχες των τραπεζών, οι μεγάλες “αλυσίδες” και ορισμένες πολυεθνικές που θα ωφεληθούν από το νέο χτύπημα εναντίον της εγχώριας παραγωγής και της μικρομεσαίας τάξης. Ας θυμηθούμε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση που στοίχισε 50 δις, ο ελληνικός λαός αγόρασε με αίμα την μετοχή της Eurobank 1,25 Ευρώ. Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, οι μετοχή αυτή μπορεί να πουληθεί πίσω στους ιδιώτες κάτω από 0,40 Ευρώ! Το σκάνδαλο ολοκληρώνεται με την νομική ασυλία που παρέχει το ίδιο νομοσχέδιο στην διοίκηση του ΤΧΣ.

Για το σοβαρότατο αυτό θέμα υπήρξε παρέμβαση τόσο από τον Επίτροπο κ. Αλμούνια στις 14/3, αλλά και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις 15/3, οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και δημιουργούν πρόσθετα ερωτηματικά.

Αυτός ο φαύλος κύκλος των μνημονίων και της διαπλοκής πρέπει να σπάσει το ταχύτερο. Ξέρουμε πως το πρόβλημα του χρέους έχει ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση, με την πρώτη να πηγάζει από την μακρόχρονη κακή διαχείριση της οικονομίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ξέρουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την θηλιά του χρέους σε συνθήκες λιτότητας, υπερφορολόγησης μικρών και μεσαίων και άγριας εσωτερικής υποτίμησης. Ένα ισχυρό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αναγκαίο. Ένα μήνυμα υπέρ της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μήνυμα για μία νέα ευρεία πλειοψηφία και μία νέα λαϊκή εντολή για τερματισμό λιτότητας και μνημονίων.

Όσο ισχυρότερη είναι αυτή η εντολή από την κάλπη των ευρωεκλογών, τόσο περισσότερα θα πετύχουμε για να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να μπορούμε να πούμε με σοβαρότητα πως “κάτι αλλάζει”.

Facebook Comments