Ήταν ο τελευταίος οίκος που έβλεπε την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και μέχρι πρότινος μάς θεωρούσε ότι ήμασταν έτοιμοι ως χώρα να φύγουμε από  το ευρώ. Στον ίδιο οίκο ανήκει και ο… όρος Grexit. Τώρα πλέκει το εγκώμιο…

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Citigroup, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του τρέχοντος έτους, ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχιστεί, ενώ και το 2014 θα είναι έτος ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι φέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,9%, ενώ τα επόμενα τέσσετα χρόνια η χώρα θα μπει σε φάση σταδιακής ανάκαμψης.

Το 2015 θα αποτελέσει το πρώτο έτος επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την κρίση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,8%. Το 2016 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,4%, ενώ τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα αγγίξει το 1,7%.

«Η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει χαμηλή, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα αρνητικό και η αύξηση των εξαγωγών υπολείπεται αυτής των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνη», όπως τονίζει η  Citi.

«Ο αποπληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί, εν μέσω και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, ενισχύοντας ωστόσο, τον εσωτερικό ανταγωνισμό», προσθέτει η τράπεζα.

Οπως προσθέτει, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανή στα επόμενα τρίμηνα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει μέσω ενός κουρέματος.  Ετσι, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω κατά τα προσεχή έτη», καταλήγει η τράπεζα.

Facebook Comments