Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναθεώρησε δυσμενώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας το 2014, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των οικονομιών της περιοχής είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την επόμενη διετία, με τη βοήθεια της ενίσχυσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ΠΤ αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα ανέλθει στο 7,1% το 2014 και το 2015 έναντι 7,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και για τα δύο έτη. Ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης (7,1%) προβλέπεται και για το 2016, ελαφρά υψηλότερος από το 7,2% που σημειώθηκε το 2013, σύμφωνα με την έκθεση για την περιοχή που δημοσιοποίησε σήμερα η ΠΤ.

«Για την Ανατολική Ασία, πιστεύουμε ότι οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης θα έρχονται όλο και περισσότερο από το εξωτερικό, λόγω της ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΠΤ γα την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Η ΠΤ αναθεώρησε, επίσης επί το δυσμενέστερο, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας στο 7,6% φέτος από 7,7% στην προηγούμενη έκθεσή της, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 7,5% το 2015 έναντι 7,7% το 2013. «Ενώ ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής (της Κίνας) επιβραδύνθηκε και οι εξαγωγές μειώθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του 2014, εντούτοις η τάση ενισχύεται και αναμένουμε στα μέσα του έτους να αυξηθεί ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης, καθώς θα ενισχύεται η εξωτερική ζήτηση από τις χώρες υψηλού εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση.

Facebook Comments