Υποχώρηση κατέγραψαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Μάρτιο, οι κινεζικές εξαγωγές, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές (-6,6% σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης για αύξηση 4,9%). Ακόμα πιο ανησυχητική κρίθηκε η υποχώρηση των εισαγωγών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών.

Σε ετήσια βάση η μείωση έφτασε το 11,3%, ενισχύοντας τους φόβους ότι η εσωτερική ζήτηση υποχωρεί, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Ήδη η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο είναι ότι η ανάπτυξη από 7,7% το 2013, θα υποχωρήσει στο 7,4% ή και ακόμα χαμηλότερα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Για να στηρίξει την ανάπτυξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ μερικών ημερών την επιτάχυνση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στους σιδηροδρόμους και την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα, μετά από 2 μήνες αφαίρεσης ρευστότητας από τη διατραπεζική, αυτή την εβδομάδα προχώρησε σε μια μικρή «ένεση ρευστότητας», αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ελαφρά ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο Σύνθετος Δείκτης που προ 20ημέρου βρισκόταν κάτω από τις 2.000 μονάδες, χθες ενισχύθηκε προς το επίπεδο των 2.150 μονάδων, με ημερήσια άνοδο 1,3%.

Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Μιλώντας χθες σε επενδυτικό συνέδριο, υποστήριξε ότι ο στόχος για την ανάπτυξη είναι «να κινηθεί περί του 7,5%», γεγονός που σημαίνει ότι «υπάρχει χώρος διακυμάνσεων και δεν πειράζει αν τελικά είναι λίγο υψηλότερη ή λίγο χαμηλότερη». Προχθεσινή έκθεση της ανώτατης υπηρεσίας οικονομικού προγραμματισμού αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει μικρότερα περιθώρια να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς δεν επιθυμεί να αυξηθούν περαιτέρω τα χρέη των περιφερειακών αρχών.

Facebook Comments