Οι ξένοι καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς, αν και τα κέρδη έχουν περιοριστεί σε κάτω από 5% για τον 25άρη. Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Eurobank και Εθνική θα απαιτήσουν ρευστότητα, ενώ αλλάζει τα δεδομένα σε ότι θα αφορά τη στάθμισή της στους δείκτες για την Πειραιώς, μετά την είσοδο των νένων μετοχών στις 16 Απριλίου.

Σημειωτέον, ότι αυτή την εβδομάδα και εκτός απροόπτου ΔΕΗ και Alpha θα αντλήσουν από τις αγορές στο πλαίσιο της έκδοσης ομολογιακών δανείων περίπου 1 δις. ευρώ!  Η δε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής υπολογίζεται στα 2,5 δις. και η Eurobank θα ζητήσει 2,8 δις. ευρώ . Δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο οι εισηγμένες θα έχουν αντλήσει ποσό μεγαλύτερο από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αυξήσεις κεφαλαίου μεμονωμένων εταιρειών από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Επίσης, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, η αγορά είναι υπερτιμημένη με p/e για φέτος 20, το οποίο με μία σχετική κερδοφορία των εισηγμένων το 2015 υποχωρεί στο 15. Τα κέρδη από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου (σ.σ. κοντά στις 780 μονάδες) έχουν ξεπεράσει το 80%! Οπότε, από τη στιγμή που έγινε και η έξοδος της χώρας στις αγορές πολλά από τα καλά νέα θα πρέπει να θεωρούνται προεξοφλημένα. Το επόμενο play είναι οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που θα κάνει πιο ξεκάθαρο το επενδυτικό παιχνίδι στη χώρα μας και την αγορά, υποστηρίζουν χρηματιστές.   

Κάτω και από τη στήριξη των 1.215 μονάδων κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε μία συνεδρίαση που οι πωλητές έχουν ασφαλώς το πάνω χέρι και δείχνουν να… «ξεφορτώνονται» τις Ελληνικές μετοχές, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση. Ο τζίρος ξεπερνάει τα 85 εκατ. ευρώ και το ποσοστό πτώσης ξεπερνάει το 3% με μοιραίο  πρωταγωνιστή την Εθνική, που ενόψει αύξησης κεφαλαίου, υποχωρεί πάνω από 14%, στα 3,18 ευρώ με το book value στα 2,96 ευρώ.

Στη μετοχή έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 3 εκατ. τεμάχια και τζίρο 11 εκατ. ευρώ. Το rebalancing συνεχίζεται στην Alpha με 29,2 εκατ. τεμάχια και τζίρο 20 εκατ. ευρώ. Το rebalancing έρχεται και στην Πειραιώς, όπου εκεί αποδίδονται οι μεγάλοι όγκοι των τελευταίων ημερών. Στη μετοχή έχουν διακινηθεί πάνω από 7,5 εκατ. τεμάχια με τζίρο 13 εκατ. ευρώ.  Στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη οι συναλλαγές είναι υποτονικές, αλλά το ποσοστά απωλειών μεγάλα. Σχεδόν κατά 6% υποχωρεί η MIG, στα όρια των 2 ευρώ η Ιντραλότ με πτώση άνω του 4%.

Πάνω από 4% υποχωρούν Motor Oil, Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, με την τελευταία από ώρα σε ώρα να ανοίγει το βιβλίο για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων προσδοκώντας στην άντληση 500 εκατ. ευρώ.   Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται ακόμα στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή στα 6,54 ευρώ, Πειραιώς στο 1,73, Folli Follie στα 23,90, ΟΤΕ στα 10,54, Alpha στα 0,68 ευρώ.

Facebook Comments