…Κι όμως, οι χρηματιστές μέχρι και την περασμένη εβδομάδα μιλούσαν για ισχυρή ζήτηση Ελληνικών μετοχών. Μέχρι που ήρθε η Εθνική και ανέτρεψε τα πάντα. Και είναι να αναρωτιέται κανείς. Μέχρι πρότινος η διοίκηση της μεγαλύτερης Ελληνικής τράπεζας διεκήρυττε ότι δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η έκδοση κάποιου ομολόγου. Μετά την παρότρυνση Προβόπουλου, μέσω Σκάι, ότι αν και η Εθνική έβγαινε στις αγορές θα σημείωνε την ίδια επιτυχία που σημείωσαν οι Πειραιώς και Alpha, η διοίκηση της τράπεζας έχει το τέλειο επιχείρημα απέναντι στις εποπτικές αρχές που ενδεχομένως ασχοληθούν ή θελήσουν να ασχοληθούν με τα περί παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού…

…Το ζήτημα είναι πάντως, είναι ότι μεγαλειώδης αυτή αύξηση κεφαλαίου της «μεγάλης μας φίλης»   μπλοκάρει όλες τις άλλες προσπάθειες εξόδου στις αγορές, άλλων εισηγμένων και τραπεζών. Θυμίζω τη ΔΕΗ και την Alpha, οι οποίες επρόκειτο να αντλήσουν περί το 1 δις. ευρώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Μαθαίνω, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα βέβαιο, ότι υπάρχουν εκτιμήσεις να μετατεθούν για αργότερα οι προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων.

…Από τις 25 Μαρτίου που ξεκίνησε η ιστορία των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών και μέχρι να τελειώσει η αμκ της ΕΤΕ και της Eurobank οι ξένοι θα έχουν ρίξει στις τράπεζες, αλλά και σε ομολογιακά (συμπεριλαμβανομένου της ΔΕΗ, της Motor Oil, ενδεχομένως της MIG) πάνω από 13 ,ε 14 δις. ευρώ, όταν μέχρι πρότινος κάναμε ρεφενέ για να βγει η… συνεδρίαση.

 

ΧΣ

Facebook Comments