Η «τελευταία πινελιά» για την τραπεζική ένωση θα μπει σήμερα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση σε ολομέλεια πριν διαλυθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου, θα ψηφίσει τους κανόνες για τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

Η προσδοκία είναι ότι θα καταστήσουν ευκολότερη και ταχύτερη την εξυγίανση ή εκκαθάριση προβληματικών ομίλων, χωρίς να προκληθεί πανικός ή να απαιτηθεί πάλι δημόσιο χρήμα.

Η Ευρωβουλή θα δώσει ακόμα την τελική έγκριση για τη μεταρρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, που για πρώτη φορά σφίγγει τα λουριά της εποπτείας στον κλάδο των εμπορευμάτων και θέτει περιορισμούς στο high frequency trading.

Μεταξύ των σχεδίων του επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ που δεν έφτασαν στη γραμμή του τερματισμού (και θα επανεξεταστούν από την επόμενη Ευρωβουλή και την επόμενη Κομισιόν προς το τέλος του έτους) είναι η μεταρρύθμιση του κλάδου αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, η οδηγία για την εποπτεία των δεικτών αναφοράς (στον απόηχο των σκανδάλων χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor και των fixing των συναλλαγματικών ισοτιμιών) και η οδηγία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων επενδυτικής και λιανικής τραπεζικής των μεγάλων ομίλων.

Η τύχη των πρωτοβουλιών αυτών θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις του διαδόχου του Μπαρνιέ, των χωρών-μελών (και ιδίως της Βρετανίας που δυσφορεί έντονα και με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις?) και τις προτεραιότητες του νέου Ευρωκοινοβουλίου.
 

Facebook Comments