Εννιά πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η αγορά με τις απώλειες να φτάνουν στο 12,29%, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έχουν υποχωρήσει μόλις σε 2% από περίπου 7% που ήταν στη μέση της περασμένης εβδομάδας.

Όσο κι αν θεωρείται πρόωρο, το πολιτικό ρίσκο το επαναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά και κυρίως οι ξένοι διαχειριστές, με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μικρό προβάδιασμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το δημοψηφισματικό προφίλ που επιχειρεί να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις οπροσεχείς Ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, η αγορά δείχνει να ξεμένει από ρευστότητα.

Η όποια ρευστότητα υπάρχει δε, κατευθύνεται προς τις τράπεζες, είτε με την έκδοση ομολογιακών δανείων, είτε με τις αυξήσεις κεφαλαίου, είτε με το rebalancing.

Στην Πειραιώς άλλαξαν χέρια περισσότερα από 44 εκατ. τεμάχια και όγκο 80 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 44 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Alpha, η οποία πραγματοποίησε τζίρο 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι για την Μ. Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς μετά από την αύξηση κεφαλαίου, με τους χρηματιστές να ανησυχούν ότι οι ξένοι θα πουλήσουν άλλες μετοχές του 25άρη, όπως παρατηρείται άλλωστε τον τελευταίο καιρό, για να δικαιολογήσουν τις τοποθετήσεις τους στις τράπεζες, αφού αλλάζουν στάθμιση στους δείκτες Morgan Stanley και FTSE.

Και σα να  μην έφταναν αυτά, υπάρχουν και οι παλινωδίες της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση των μεγαλοεπενδυτών. Μεγαλοεπενδυτής στη χώρα μας θεωρείται εκείνος που έχει χαρτοφυλάκιο πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ και εντός τριμήνου πραγματοποιεί τζίρο άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας βεβαίως κέρδη. Η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα κέρδη αυτά με 26%, αλλά το 2016 και για τη χρήση του 2015. Η αγορά πήρε ανάσα, τουλάχιστον ψυχολογικά μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει, σχολιάζουν χρηματιστές.   

Κατά τα άλλα, η Πειραιώς ξεχώρισε με κέρδη 3,47%, στο 1,79 ευρώ, Coca Cola και ΟΠΑΠ, αλλά με μικρά κέρδη. Οι απώλειες για την Εθνική ήταν βαριές και την Τρίτη, υποχωρώντας κατά 6,75%, στα 3,04 ευρώ, με 3 εκατ. τεμάχια και 11 εκατ. ευρώ τζίρο. Νέες πιέσεις και πτώση 5% για την Eurobank Properties, 5,31% υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ, 4,66% η Jumbo,  4,33% τα Folli Follie, 3,93% ο Τιτάνας, 3,68% ο Μυτιληναίος, στα 6,28 ευρώ, 2,955 η Ελλάκτωρ, 2,82% η ΜΕΤΚΑ, στα 11,70 ευρώ, 2,23% ο ΟΤΕ, στα 10,10 ευρώ και 1,90% η ΔΕΗ, στα 10,30 ευρώ.

Facebook Comments