Οι θεσμικοί επενδυτές μείωσαν κάθετα τα στοιχήματά κατά των αναδυόμενων αγορών, καθώς η βελτίωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της Κίνας και οι φθηνές αποτιμήσεις  προσελκύουν τους assets managers στα assets υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με την μηνιαια έρυενα της BofA. Τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, θεωρούνται επίσης ένα αγαπημένο trade.

Η μηνιαία έρευνα στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America Merrill Lynch έδειξε επίσης πως οι θεσμικοί μειώνουν τις οverweight θέσεις τους στην Ευρώπη, ενώ η αισιοδοξία  για την ανάπτυξη των ΗΠΑ ενθάρρυνε την πλειονότητα ( το 65%), να αναμένουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.

Το 2% των διαχειριστών κεφαλαίων είναι πλεόν underweight στις αναδυόμενες αγορές, σε σύγκριση με 21% έναν μήνα πριν.

Η έρευνα, όπου ερωτήθηκαν 188 θεσμικοί με κεφάλαια υπό διαχείριση 546 δισ. δολάρια συνολικά, έδειξε ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στα πιο υποτιμημένα επίπεδά τους εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια.

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της Κίνας βελτιώθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε εννέα μήνες, με το 34% των ερωτηθέντων να αναμένει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, σε σύγκριση με 47% τον προηγούμενο μήνα.

«Τα μάκρο ίσως έχουν αγγίξει τον πάτο πλέον και έτσι οι επενδυτές  αναρωτιούνται αν οι underweight θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές είναι σωστή στρατηγική αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο Obe στρατηγικός αναλυτής της BofA. «Αυτό που κυριαρχεί ως επενδυτική στρατηγική σήμερα είναι το  κυνήγι των αποδόσεων», όπως προσθέτει.

Πράγματι, τα αμερικάνικα ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης είναι μεταξύ των trades που «ψηφίζουν» οι θεσμικοί επενδυτές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της BofA.

Εντός των αναδυόμενων αγορών, οι επενδυτές άλλαξαν σε overweight tις θέσεις τoυς για τη Ρωσία από ουδέτερες πριν,  ενώ η Ινδία και η Ινδονησία είδαν επίσης μια αύξηση των οverweight θέσεων, χάρη στις οικονομικές τους  μεταρρυθμίσεις .

Συνολικά, οι θέσεις των θεσμικών σε μετοχές αυξήθηκαν σε 45% overweight,  ενώ σημειώθηκε παράλληλα αύξηση των underweight θέσεων στα ομόλογα, στο  55% του μέσου χαρτοφυλακίου, από 53% τον περασμένο μήνα, το οποίο και το υψηλό οκτώ μηνών. Οι θέσεις σε μετρητά μειώθηκαν ελαφρώς στο 4,6%, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλό δύο ετών.

Facebook Comments