Δεύτερη μέρα απωλειών και μάλιστα πιο έντονων καταγράφονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να χάνει και τις 1.220 μονάδες και την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.200 μονάδες.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ, μία μέρα μετά την αργία στο Λονδίνο, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από τη στιγμή που οι αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος μετατίθενται όχι για το φθινόπωρο του 2014, που θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, αλλά μετά τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής των τραπεζών.

Που σημαίνει, ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν αν όχι στο τέλος του χρόνου, πιθανότατα στο πρώτο τρίμηνο του 2015! Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αγορά, θα επιθυμούσε χθες από τις Βρυξέλλες μία περισσότερο εγκάρδια δήλωση, τη στιγμή που και η Πορτογαλία εγκαταλείπει το μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που κρατάει φρεναριστή την αγορά και προκαλεί πιέσεις στο σύστημα, είναι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που και τυπικά ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κάλυψη τουλάχιστον μία φορά, με τις προσφορές να γίνονται μεταξύ 2,15 – 2,60 ευρώ. Η μετοχή και σήμερα δείχνει ανθεκτικότητα στα 2,85 ευρώ και με μικρές απώλειες.

Συγκρατημένες είναι οι απώλειες επίσης, σε Alpha και Πειραιώς, στα 0,7020 και 1,76 ευρώ αντίστοιχα. Μεγάλες είναι οι πιέσεις και σήμερα στην Eurobank, που υποχωρεί κατά 15,7%, στα 0,3750 ευρώ, με τη μετοχή να τείνει να συναντήσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή τα 0,31 ευρώ. Σημειωτέον, ότι με την τοποθέτηση της Eurobbank στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλάζει η στάθμισή της στους δείκτες.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πουλάνε άλλες μετοχές για να μπουν σε μία μετοχή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τάσης στην αγορά (rebalancing). Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που παρατηρούνται και σήμερα πιέσεις στην αγορά, με την Jumbo να υποχωρεί κατά 2,65%, στα 11.39 ευρώ, Τιτάν 2,65%, στα 22,75 ευρώ, ΟΤΕ 2,19%, στα 11,18 ευρώ,  ΔΕΗ 1%, στα 10,88 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα 1,91%. Αγορές βγαίνουν ωστόσο, σε ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ.

Facebook Comments