Κατάλογο με έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προχώρησαν σε απόσυρση των καταθέσεων τους από την Κύπρο στάλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Ο φάκελος με τον κατάλογο ανοίχτηκε το πρωί σε κλειστή συνεδρία από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την απογοήτευση και το θυμό του γιατί η ΚΤ δεν απέστειλε όλα τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία για εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

Η ΚΤ αναφέρει σε επιστολή της ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών.

Δεν είναι βέβαιο αν το αίτημα της βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι στην επιστολή που στάλθηκε στην επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι όταν πάρθηκε απόφαση για στήριξε της Λαϊκής Τράπεζας για €1,8 δισ. δεν στάλθηκε στη βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας
το οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε εξάλλου ότι ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιων της Επιτροπής Θεσμός ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της ΚΤ.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εκροές πολλών εκατομμυρίων και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η ΚΤ απέστειλε όλα τα ονόματα.

Τόνισε εξάλλου ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Επιτροπή θα καθορίσει τη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων και ενδεχομένως είπε, να χρειαστεί και τεχνοκρατική βοήθεια.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί η βουλή δεν ενημερώθηκε για το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι σήμερα η ΕΚ ότι το ενημερωτικό δελτίο εκδόθηκε μετά τη συνεδρία της βουλής προσθέτοντας ότι η ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσο παραπλανήθηκε η βουλή.

Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την μη αποστολή όλων των στοιχείων.

Πάντως στην επιστολή του Υποδιοικητή της ΚΤ, σημειώνεται ότι αποστέλλει τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην επιτροπή πιθανόν να
μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνας της επιτροπής.

Αναφέρει επίσης ο Υποδιοικητής της ΚΤ, ότι η έρευνα της Α&Μ καθώς και της Pimco στάλθηκαν στη βουλή προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.

Υποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το ΔΣ της ΚΤ είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.

Facebook Comments