Ο υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Επίτροπος Jyrki Katainen, μιλώντας για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, ύψους 315 δισ. ευρώ (σχέδιο Γιούνκερ),τόνισε πως θα πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της για να υπάρξει  μια λύση δίκαιη για όλους.

Απαιτείται εθνική υπευθυνότητα κατά τον ίδιο από πλευράς κυβερνήσεως, εκφράζοντας  ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κρίνονται απαραίτητες οι παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, της φορολογίας και της διοίκησης Δημοσίων Εσόδων.

Η ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης με του εταίρους και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, κυρίως για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το νεο Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ στηρίζεται σε τρείς κύριους άξονες:

  • Τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαΐκου Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εγγυημένου με δημόσιο χρήμα, για την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δις ευρώ για την τριετία 2015-2017.
  • Την ανάπτυξη νέου αποθεματικού έργων. Όπου Θα δημιουργηθεί μια πύλη σχετικά με τις ευρωπαϊκές επενδυτικές δυνατότητες ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια για τους επενδυτές και να αρθούν τα κανονιστικά εμπόδια.Με εκτιμήσεις της Ευρωπαΐκής Επιτροπής,τα προτεινόμενα μέτρα θα προσθέσουν 330-410 δις ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ, δημιουργώντας και 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.Επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς για την Ευρώπη όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση και η έρευνα, θα της δώσουν την οικονομική ώθηση που χρειάζεται.
  • Η διαμόρφωση ενός χάρτη πορείας με απώτερο στόχο να γίνει η Ευρώπη ελκυστική για νέες επενδύσεις.

Με την αύξηση των επενδύσεων βάσει του Σχεδί, θα βελτιωθεί η ευημερία, θα υπάρξει τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώθησης της επιχειρηματικότητας που τόσο ανάγκη έχει ανάγκη η εσωτερική αγορά της Ελλάδας αυτή την στιγμή.

Ο Jyrki Katainen, επίτροπος της Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας έδωσε έμφαση πως θα πρέπει να αντλήσουμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις απο τον ιδιωτικό τομέα. Το νέο Ευρωπαΐκο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που θα κινητοποιείται μέσω του Ταμείου και θα δημιουργεί επένδυση 15 ευρώ.

Πρόκειται για πολλαπλασιαστικό απότελεσμα 1: 15. Η συγκρότηση του Ταμείου θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαΐκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα στηρίζεται σε μια εγγύηση 16 δις ευρώ απο τον προυπολογισμό της ΕΕ και 5 δις ευρώ που θα διαθέσει η ΕΤΕπ. Μέσω του Ταμείου θα δημιουργηθεί κλίμα βεβαιότητας για τους επενδυτές μέσω στοχευμένης ανάληψης των κινδύνων για οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις και με αρωγό την πείρα της τράπεζας θα  γίνει σωστή επιλογή και διάθεση των έργων.

Σύφωνα με τον Φιλανδό Αξιωματούχο Jyrki Katainen, θα υπάρχει ένας τοπικός ενδιάμεσος όπως μια εμπορική ή αναπτυξιακή τράπεζα, ο οποίος θα δανείζεται τα κονδύλια και θα τα χορηγεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Όσον αφορά τις Υποδομές , και κυρίως τα έργα ΣΔΙΤ , το Ταμείο θα ενισχύσει κατα πολύ τις επενδύσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, είχε βολιδοσκοπηθεί από ξένους επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ζητούσαν εξασφαλίσεις από την Ευρώπη μέσω του επενδυτικού «σχεδίου Γιούνκερ»

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» προκλήσεις  και σύμφωνα με τον επίτροπο «Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις»

Facebook Comments