Για ν’απαντηθεί ορθώς αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν η εξατομικευμένη αντοχή δηλαδή η καρδιοαναπνευστική λειτουργία του καθενός καθώς και οι στόχοι που θέτονται (πχ μείωση σωματικού βάρους, διατήρηση απωλεσθέντος βάρους,πρόληψη χρόνιων νοσημάτων,ευεξία,καταπολέμηση του άγχους ή της κατάθλιψης).

Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως οποιαδήποτε επιπρόσθετη 10λεπτη δραστηριότητα σε καθημερινή βάση είναι ευεργετική ακόμα και όταν δεν καταφέρνετε ν’ακολουθήσετε τις επίσημες συστάσεις.

Συχνότητα  άσκησης: Έχει φανεί πως η εκτέλεση μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης τουλάχιστον τρεις φορές/εβδομάδα είναι αρκετή για την αποκατάσταση ή την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας.Ωστόσο για άμεση βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της ινσουλινοθεραπείας απαιτείται σχεδόν καθημερινή άσκηση. Η ποικιλία στην δραστηριότητα και η διασκέδαση κατά τη διάρκειά της καθορίζουν κατά πολύ την συμμόρφωση.

Διάρκεια άσκησης: Σε αντίθεση με παλαιότερες συστάσεις, το Αmerican College of Sports Medicine προτείνει 30λεπτη άσκηση μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους τότε το σύνολο της ημερήσιας άσκησης πρέπει να φτάνει τα 60 λεπτά ή τα 10.000 βήματα(Institute of Medicine).Στοχεύοντας στη διάρκεια της μιας ώρας πετυχαίνετε ενεργειακή δαπάνη περίπου 300kcals ημερησίως και κατ’επέκταση πιο εύκολη απώλεια βάρους.

Ένταση άσκησης: Η ένταση της άσκησης εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου .Aνά περίπτωση μπορεί να απαιτείται δοκιμασία κόπωσης σε παχύσαρκα άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό. Συστήνεται έναρξη με μικρή ένταση και σταδιακή αύξηση μέχρι τα όρια ανοχής.Πρακτικά μία ανεκτή  άσκηση  μέτριας έντασης σημαίνει πως το άτομο μπορεί να συζητά κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.Συνδυάζοντας κάποιος ήπια- προς -μέτρια άσκηση (πχ. γρήγορο περπάτημα)με μέτρια απώλεια βάρους (5-10%)μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αθηροσκλήρωση, καρκίνος του παχέως εντέρου).

Facebook Comments