O σχηματισμός της τερηδόνας οφείλεται στα οξέα ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των σακχάρων και του αμύλου από τα βακτηρίδια.Γενετικοί, ορμονικοί , περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της παιδικής τερηδόνας. Η συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας ποικίλει. Κυρίως συσχετίζεται με τη διατροφή,το  μορφωτικό επίπεδο των γονιών ,το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο,  την εθνικότητα.

Συμβουλές προς  γονείς

1.Ο αποκλειστικός θηλασμός τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες  όχι μόνο προλαμβάνει την  παιδική παχυσαρκία  αλλά και την τερηδόνα. Ο αποκλειστικός θηλασμός προάγει τη σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την στοματική υγιεινή του παιδιού σας.Οι βρεφικές κρέμες δε συστήνονται πριν τον 6ο μήνα του βρέφους.

2. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση μπιμπερό .Σε καμιά περίπτωση δεν ενδύκνειται να δώσετε στο μωρό σας  χαμομήλι ή υγρά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.Η κατανάλωση γάλακτος και χυμών μέσω  μπιμπερό κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να αποφεύγεται διότι αποτελεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

3.Μην ξεχνάτε τις κρυμμένες πηγές σακχάρων στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που ευθύνονται κυρίως για την αυξημέμη κατανάλωση σακχάρων που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες.

4.Αφιερώστε λίγο χρόνο και  μελετήστε τις ετικέτες τροφίμων στις συσκευασίες. Αποφύγετε να ψωνίζετε τροφές που στα πρώτα συστατικά τους αναγράφονται τα παρακάτω:ΓΛΥΚΟΖΗ, ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΖΑΧΑΡΗ (ΣΟΥΚΡΟΖΗ),ΑΜΥΛΟΣΙΡΟΠΙ,ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΥΨΗΛΟ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΣΙΡΟΠΙ ΒΥΝΗΣ,ΛΑΚΤΟΖΗ,ΜΑΛΤΟΖΗ.

5.Μείωστε την συχνότητα  κατανάλωσης τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα κυρίως μεταξύ των γευμάτων.Τα  τερηδονογόνα τρόφιμα είναι τα εξής:

  • Δημητριακά πρωϊνού που προορίζονται για παιδιά με αυξημένα σάκχαρα, μέλι ή σοκολάτα  καθώς και αντίστοιχες μπάρες δημητριακών
  • Σοκολατούχο γάλα ή φρέσκο γάλα με προσθήκη ζάχαρης ή σκόνης σοκολάτας
  • Έτοιμοι χυμοί εμπορίου και  αναψυκτικά
  • Επιδόρπια γιαουρτιού ή παιδικά γιαούρτια με πολλά σάκχαρα
  • Λευκό (επεξεργασμένο) ψωμί ή κράκερς ή  φρυγανιές
  • Μέλι, μαρμελάδα, μερέντα
  • Λιχουδιές με κολλώδη υφή όπως αποξηραμένα φρούτα, καραμέλες, γλυφιτζούρια
  • Γλυκίσματα όπως σοκολάτα,γκοφρέτες,κρουασάν, ντόνατς
  • Πατατάκια
  • Αλλαντικά
  • Κέτσαπ και έτοιμες σως

 

6.Επιλέξτε προστατευτικές τροφές κατά της παιδικής τερηδόνας:

Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και το λίπος (σε μικρές ποσότητες) δρουν ενάντια της τερηδόνας.Επίσης  τρόφιμα που περιέχουν φώσφορο,ασβέστιο και φθόριο ενισχύουν το σμάλτο των δοντιών .Προστατέψτε τα δόντια του παιδιού σας δίνοντάς του :

  • Φθοριούχο πόσιμο νερό
  • Άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά
  • Φρέσκο γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή μελιού
  • Γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σακχαρα
  • Ώριμο τυρί (τσένταρ),
  • Όσπρια (φασόλια)
  • Φρούτα και λαχανικά , τα οποία με την παρατεταμένη μάσηση βοηθούν στην απέκκριση της σιέλου.Συστήνεται η κατανάλωση ειδικά μήλου με  τη φλούδα του οποίου η μάσηση ενδυναμώνει με φυσικό τρόπο τα ούλα του παιδιού.Επίσης η περιεκτικότητά του  σε πηκτίνη και φυτικές ίνες προστατεύουν από την τερηδόνα.
  • Γενικότερα η ισορροπημένη διατροφή και η καλή κατάσταση θρέψης του παιδιού είναι σύμμαχοι της καλής στοματικής υγείας.Ελλείψεις βιταμινών (D, A,C) και ανεπάρκεια σε σίδηρο,ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο  δημιουργούν προβλήματα στη στοματική υγεία του παιδιού.
  • Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας σπιτικό γλυκό μαζί με το γεύμα καθώς συχνή κατανάλωση σακχάρων , κυρίως ενδοιάμεσα στα γεύματα μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα στην ανάπτυξη της τερηδόνας.

 

Facebook Comments