Οι μετοχικές αγορές βίωσαν ένα τρίμηνο αποτελούμενο από δύο ανομοιογενείς περιόδους, καθώς οι απώλειες που σημειώθηκαν στις αρχές του τριμήνου αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη του Μαρτίου, παρατηρεί η JPMorgan Asset Management στην ανασκόπηση των αγορών για το πρώτο τρίμηνο του 2014, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μειούμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξέπληξαν πολλούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ισχυρότερες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες σταθερού εισοδήματος.

Οι μετοχικές αγορές ολοκλήρωσαν το τρίμηνο σχεδόν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του έτους, αντιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό -κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου- τις απώλειες που υπέστησαν νωρίτερα στη διάρκεια του τριμήνου.

Ο δείκτης MSCI World κατέγραψε άνοδο 1,2% κατά το τρίμηνο ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις αναδυόμενες αγορές σημείωσε πτώση κατά 0,5%. Σε επίπεδο περιοχών, η Ευρώπη ήταν μεταξύ των μετοχικών αγορών που κατέγραψαν καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως και ο δείκτης S&P 500 επίσης έκλεισε το τρίμηνο με θετικό πρόσημο. Τα παγκόσμια ομόλογα κατέγραψαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους μετοχικούς δείκτες ευρείας βάσης και ο δείκτης Barclays Global Aggregate σημείωσε άνοδο 2,4% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. 

Το πρώτο τρίμηνο ήταν μάλλον επισφαλές για τους επενδυτές λόγω των υποτονικών στοιχείων για την οικονομία. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, οι αμφιβολίες για το εάν η πολιτική του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία της Ιαπωνίας, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία λόγω των καιρικών συνθηκών οδήγησαν συνδυαστικά σε ανομοιογενείς αποδόσεις.

Εν τω μεταξύ, οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν από τις γενικότερες ανησυχίες για την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και για το ενδεχόμενο να αυξηθούν απότομα οι αθετήσεις στην αγορά επενδυτικών προϊόντων της Κίνας. Στην πολιτική σκηνή, εντάθηκαν οι κοινωνικές αναταραχές στη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και την Ταϊλάνδη, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Τουρκία και την Ουκρανία.

Η οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετική πορεία και η βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην περιοχή δεν επηρεάστηκε ακόμη από την κρίση στην Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις μέχρι στιγμής ήταν περιορισμένης έκτασης και η αντίδραση των αγορών συγκρατημένη, καθώς σημειώνεται πρόοδος προς την εξεύρεση λύσης δια της διπλωματικής οδού και την αποφυγή της σύρραξης. 

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες για τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Τον Μάρτιο οι τιμές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά μόλις 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, δηλαδή πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις και καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδίδει τον υποτονικό πληθωρισμό στις προσωρινές συνέπειες της ενίσχυσης του ευρώ και της μείωσης των τιμών της ενέργειας, κάτι που όμως εκτιμά ότι θα είναι παροδικό. Το ευρώ γίνεται όλο και σημαντικότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου διατύπωσαν ορισμένες σκέψεις σχετικά με τις πιθανές ενέργειες της ΕΚΤ, αμβλύνοντας τη σκληρή εικόνα του ευρώ.

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες και κατέστησε σαφές ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση, όμως θα πρέπει μάλλον να προηγηθεί μια μεγαλύτερη άνοδος του ευρώ ή μια πιο απότομη πτώση του πληθωρισμού.

Στην αμερικανική αγορά υπήρξε μια μεταστροφή προς τους αμυντικούς κλάδους εν μέσω ανησυχιών για την προοπτική της οικονομίας αλλά και αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων. Οι κλάδοι της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον δείκτη S&P 500 στο σύνολό του, ενώ ο κλάδος των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών σημείωσε έντονη πτώση.

Τα οικονομικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντέστρεψαν εν μέρει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί λόγω των επιβαρυμένων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στοιχείων για τον Ιανουάριο. Χάρη στα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία γενικότερα, υποχώρησαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση στις ΗΠΑ και οι αναλυτές επανήλθαν στις προβλέψεις τους ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει στο 3% φέτος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 10 δις δολάρια μηνιαίως υπό τη νέα πρόεδρο Τζάνετ Γέλεν. Η κ. Γέλεν, ωστόσο, προκάλεσε κάποια σύγχυση ως προς το πότε είναι πιθανό να γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, όταν υπαινίχθηκε ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς τίτλων, πολύ συντομότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της αγοράς. 

Ο ιαπωνικός δείκτης TOPIX σημείωσε πτώση 6,7% καθώς οι πολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία ανέδειξαν το ιαπωνικό γεν σε ασφαλή επενδυτική επιλογή. Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις ιαπωνικές μετοχές μετά την έντονη πορεία των αγορών πέρσι, λόγω των αμφιβολιών που εκφράζονται όλο και περισσότερο σχετικά με την επιτυχία του σχεδίου του Σίνζο Άμπε να αναθερμάνει την οικονομία.

Η ανάπτυξη της οικονομίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2013 αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 0,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι και τα στοιχεία για την οικονομία μέχρι στιγμής φέτος ήταν ετερόκλιτα. Την 1 Απριλίου θεσπίστηκε ο υψηλότερος φόρος κατανάλωσης και υπήρξαν φήμες για πανικό αγορών αμέσως πριν την εφαρμογή του. Η αύξηση του φόρου αναμένεται ευρέως να λειτουργήσει ανασταλτικά για την ανάπτυξη κατά το επόμενο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές θα περικόψουν τις δαπάνες τους. 

Η αύξηση του φόρου έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή. Ο υψηλότερος πληθωρισμός περιορίζει ενδεχομένως ήδη τους καταναλωτές, δεδομένου ότι καθυστερεί η αύξηση των μισθών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για ένατο συνεχή μήνα φθάνοντας στο 1,5% τον Φεβρουάριο. Πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν αύξηση του βασικού μισθού, πρόκειται όμως για πολύ μικρές αυξήσεις. 

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και πάλι στην αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας, καθώς τα στοιχεία για την οικονομία ήταν απογοητευτικά και σημειώθηκαν οι πρώτες αθετήσεις εταιρικών ομολόγων στην Κίνα. Ο δείκτης MSCI China σημείωσε πτώση 5,8% στη διάρκεια του τριμήνου.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις στον τομέα της λιανικής επίσης ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου. Ωστόσο, η ερμηνεία της κατεύθυνσης της οικονομίας μπορεί να μην είναι εύκολη λόγω της περιόδου της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Τα ασθενέστερα στοιχεία ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση θα προέβαινε σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Φαίνεται όμως ότι οι κινεζικές αρχές είναι διατεθειμένες να αφήσουν και άλλες εταιρείες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο μέλλον, ωστόσο, το Πεκίνο αναμένεται να είναι πολύ πιο επιλεκτικό ως προς την αθέτηση, αποτρέποντάς την για ομόλογα που έχουν κυκλοφορήσει εκτενώς στους κύκλους των επενδυτών λιανικής και περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο να προκληθεί γενικότερος πανικός στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι δείκτες των εμπορευμάτων ενισχύθηκαν από τον σίτο, τον αραβόσιτο και τον χρυσό. Η ξηρασία στην Βραζιλία οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα μαλακά εμπορεύματα, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες προκάλεσαν αύξηση της αγοράς χρυσού ως ασφαλούς επιλογής. Η ασθενέστερη απόδοση των ευαίσθητων στα κυκλικά χαρακτηριστικά εμπορευμάτων αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του αναδυόμενου κόσμου (μόλυβδος, χαλκός, αλουμίνιο, σιδηρομεταλλεύματα).
 

Facebook Comments