Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ιαπωνίας (Issuer Default Rating, IDR) σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στη βαθμίδα A+ με αρνητική προοπτική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η βασική αδυναμία της Ιαπωνίας, όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή της, είναι τα δημόσια οικονομικά της.

Το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 237,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, το υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα που αξιολογείται από τον Fitch. Το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας ανήλθε στο 7% του ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ήταν πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του 2% για τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που μετέχουν στη G 20.

Ο Fitch εκτιμά ότι το χρέος της Ιαπωνίας θα κορυφωθεί το 2020 στο 245% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το βασικό του σενάριο. Η χρηματοδοτική θέση του ιαπωνικού δημοσίου φαίνεται λιγότερο αναντίστοιχη με εκείνην άλλων αναπτυγμένων χωρών σε καθαρούς όρους, λόγω του μεγάλου περιουσιακών στοιχείων που έχει το ιαπωνικό κράτος.

Ωστόσο, οι καθαρές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του ιαπωνικού δημοσίου, που ανήλθαν στο 137,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, ήταν επίσης οι υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα (122% του ΑΕΠ), η Ιταλία (116,5%) και οι ΗΠΑ (81,2%).

Facebook Comments