Η χρηματιστηριακή αγορά θυμίζει σε αυτή την φάση το τραγούδι όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Με δεδομένη την απουσία συνταρακτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν ή να καταά βαραθρώσουν τις τιμές μετοχών, ευλογη είναι η απορία ποιό θα είναι το επόμενο βήμα. Μήπως οι επενδυτές πρέπει να εγκαταλείψουν τις αγορές μετοχών και να στραφούν σε εκείνες των ομολόγων ή των πολύτιμων μετάλλων;

1. Οι αγορές ομολόγων

Το πρώτο ζητημα ειναι αν αξίζει μια στροφή επενδύσεων προς τις αγορές ομολόγων. Οποιαδήποτε σοβαρη απόφαση για τα ομόλογα πρεπει να λάβει υπόψιν τις μελλοντικές μεταβολές επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να ‘τσιμπάει’ στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, καλό ειναι να λάβουμε υπόψιν οτι η όποια άνοδος επιτοκίων επακολουθήσει , θα βλάψει σημαντικά την αξία των ομολόγων.

Ανοδος επιτοκίων κατα ενα τοις εκατό θα οδηγηήσει σε απώλεια 15% περίπου της αξίας της επένδυσης άμεσα, αν αναφερόμαστε σε 30ετες ομόλογο, για παράδειγμα. Καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης πληθωρισμού ειναι σημαντικός, οι κίνδυνοι απωλειών αξίας του κεφαλαίου είναι μεγαλύτεροι από τα όποια έσοδα από τόκους. Αντίθετα, μικρή άνοδος των τιμών μετάλλων θα μπορουσε να λάβει εξέλιξη τους επόμενους μήνες.

2. Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ειναι η πλέον υποσχόμενη δυτική οικονομία στο επόμενο διάστημα. Η ανεργία συνεχίζεται να μειώνεται, η πολιτική ηγεσία της χωρας αποφεύγει πανάκριβες ανόητες πολεμικές αναμετρήσεις τυπου Ιραν,  και καποια σημαδια περαιτερω ανόδου μισθων και πληθωρισμού συμβαδιζουν με εκτιμησεις για ανοδο ΑΕΠ της ταξης του 2,5%-3% με παράλληλη ενίσχυση επιχειρηματικών κερδων. Οι τεχνoλογικές μετοχές και οι Τραπεζες θα συνεχίσουν να αποδιδουν καθώς ενισχυονται σε πληθωριστική περιοδο σαν αυτη που διανυουμε, καθως και η αγορα ακινήτων, αρα και μετοχές εταιριων που επενδυουν σε ακίνητα, ιδιαιτερα σε ΗΠΑ και Αγγλία.

3. Οι αγορές μετοχών σε ξένες χωρες πλην ΗΠΑ

Η χρηματιστηριακή αγορα της Κίνας και αλλων χωρών οπως Ρωσιας δεν ευνοουνται για εκτεταμένες επενδύσεις, παρά μονο σε μετοχές με εξασφαλισμένη υψηλή μερισματική απόδοση, πχ της ταξης ανω του 3%.

4. Οι τιμές μετοχών στην Ελλαδα

Οι αυξησεις κεφαλαίου μεγαλων τραπεζων, που ηταν η κινητηριος δυναμη της αγορας στο προηγούμενο διάστημα, πλησιάζουν προς το τέλος τους. Αρα οι όποιες σημαντικοί ανοδοι τιμων , αν λαβουν χωρα, ισως αποτελούν ευκαιρία για ρευστοποιήσεις. Εξάλλου, ο Μάιος ειναι ο μήνας εξόδου απο νευρικές αγορές γενικώς λογω της εποχικότητας αυτων των αγορών, οπου κ εντασσεται η Ελλάδα.  Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα επίσης ευνοει κυβερνητικές αλλαγές, αρα δεν ειναι αμεσα ευνοικό για το ΧΑ, μεχρι να σταθεροποιηθει το τοπιο που θα προκυψει.

5. Συμπέρασμα

Αποφυγή Ομολόγων, αλλα και Μετοχών ασταθών χωρων οπως η Ελλαδα. Οι οποιες επενδυσεις σε χωρες σαν την δικη μας θα επρεπε να ειναι σε εταιρές υψηλής μερισματικης απόδοσης, ενω αντιθετα σε ΗΠΑ ευνοούναι επενδυσεις σε μετοχες τεχνολογίας, ακινητων και χρηματοοικονομικες εταιρίες.
Κωνσταντίνος Βέργος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
*(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

 

Facebook Comments