Στο μάτι της κακοκαιρίας βρέθηκαν η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Ισχυρές καταιγίδες και χιόνι δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές, ενώ η Πυροσβεστική απεγκλώβισε συνολικά 18 άτομα στον Ολυμπο και τον Αλμυρό Βόλου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κήρυξε 13 δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών να έχει δεχτεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Από χθες το πρωί, ώρες αγωνίας ζουν οικογένειες δύο ψαράδων στη Βόλβη, καθώς η βάρκα τους αναποδογύρισε στα παγωμένα νερά της λίμνης χωρίς οι ίδιοι να έχουν ακόμα εντοπιστεί από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή.

Η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών, ηλικίας 40 και 70 ετών, ήταν με την οικογένεια του δεύτερου χθες το πρωί όταν έφτασαν στο σημείο που θα σήκωναν τα δίχτυα τους. Η βάρκα τους εντοπίστηκε από άλλους ψαράδες οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν, με αρκετούς να δηλώνουν ότι εκείνη την ώρα το πρωί έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ τα νερά της λίμνης είναι ιδιαίτερα παγωμένα.

Εντυπωσιακά είναι τα ύψη βροχής που έπεσαν κυρίως στη Θεσσαλία το Σάββατο. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης (όπως διακρίνεται και στον πίνακα). «Θεαματικό είναι το ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης που καταγράφηκε στη Μακρινίτσα (292 χιλιοστά), τιμή η οποία είναι η 3η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2006 στο σύνολο των σταθμών μας σε όλη τη χώρα», υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι Στρατής Βουγιούκας και Κώστας Λαγουβάρδος. Για σήμερα, οι ειδικοί παρατηρούν νέα επιδείνωση από τις πρώτες ώρες της ημέρας. Στη Δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και λίγες καταιγίδες στο Ιόνιο.

Σχεδόν όλη η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα χτυπήθηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία.

-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι δήμοι: Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας, Βόλου, Ζαγοράς, Αλμυρού, Πηλίου, Βελεστίνου, Παλαμά, Καρδίτσας, Μουζακίου, Τεμπών και Αγιάς.
-Μέχρι και ένα μέτρο έφτασε το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων και στο μισό μέτρο στο νομό Καρδίτσας.

Το πρωί του Σαββάτου μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από την πλαγιά η οποία βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού Λέπρεο στη Ζαχάρω. Αρχικά έπεσαν στο δρόμο και στη συνέχεια κατέληξαν πάνω σε στέγη σπιτιού. Ευτυχώς, οι ένοικοι του σπιτιού απουσίαζαν. Ο δρόμος έχει καθαριστεί και έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ αυτοψία από το ΙΓΜΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη κακοκαιρία δημιούργησαν ακραία καιρικά φαινόμενα στα παράλια του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα σε διάφορα σημεία η θάλασσα να έχει βγει στην άσφαλτο και στο οδικό δίκτυο.

Στην Καρδίτσα 450 κάτοικοι του οικισμού των Ρομά της περιοχής Μαύρικα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω του κινδύνου πλημμυρών. Η στάθμη του ποταμού Καράμπαλη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, γεγονός που ανάγκασε τους υπεύθυνους της Περιφέρειας να δώσουν εντολή για εκκένωση του οικισμού. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο του 4ου Λυκείου Καρδίτσας, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα φροντίζει για την παροχή γευμάτων και ρουχισμού.

Στο Πήλιο σημειώθηκε κατολίσθηση και σε μήκος περίπου 200 μέτρων έχει κλείσει ο δρόμος Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου Τεμπών από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της Δράμας και της Ροδόπης λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Facebook Comments