Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο της προηγούμενης Κυριακής δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για την επιβράδυνση ή την ακύρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο σχόλιο της «7 Ημέρες Οικονομίας».

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ το 2014 δεν μπορεί να επιτευχθεί αν συνεχιστεί η απόκλιση των εσόδων από τους στόχους Προϋπολογισμού 2014, επισημαίνει η Eurobank, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αποτελεί δείκτη για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Η απόκλιση των εσόδων από τους στόχους Προϋπολογισμού μπορεί μόνο να αντιστραφεί εφόσον αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μέσω:

    Της επιστροφής της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
    Της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
    Του περαιτέρω εξορθολογισμού διαφόρων κατηγοριών δαπανών.

Αδυναμία επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα στα οποία θα μπορούσε να προσβλέπει η αποτελεσματική Γενική Γραμματεία Εσόδων. Από την άλλη, ακόμη και αν επιτευχθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η αδυναμία είσπραξης των αναλογούντων εσόδων εξαιτίας της φοροδιαφυγής δε θα επιτρέψει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 και την αύξηση του για τα επόμενα χρόνια.

Ευρωεκλογές

Η Eurobank δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί άμεσο πρόβλημα για την κυβέρνηση συνεργασίας. Η κυβέρνηση εκλέγεται για θητεία τεσσάρων (4) ετών και η ολοκλήρωση ή όχι της θητείας δεν σχετίζεται θεσμικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Άλλωστε, το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση είναι 30,73% (22,71+8,02), μεγαλύτερο κατά 4,13 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του πρώτου κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια εδώ κάποιος θα πρέπει να σημειώσει πως τα ποσοστά των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με της βουλευτικές εκλογές του 2012. Η εμπειρία των προηγούμενων ευρωεκλογών έχει δείξει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει τις ευρωεκλογές και να χάσει στις βουλευτικές εκλογές (Ευρωεκλογές 1999 – Βουλευτικές Εκλογές 2000) αλλά είναι δυνατόν να κερδίσει τόσο της Ευρωεκλογές όσο και τις Βουλευτικές εκλογές (Ευρωεκλογές 2009 – Βουλευτικές Εκλογές 2009) . Το κρίσιμο ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι πώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ταυτόχρονα πώς η αντιπολίτευση θα μπορέσει να ασκήσει εποικοδομητική κριτική.

Μπορεί όμως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έμμεσα να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις την επόμενη περίοδο επιτείνοντας ένα ήδη υπαρκτό πρόβλημα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται συχνά το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να προσπαθούν το καθένα ξεχωριστά να μειώσει την επίδραση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δράσεων  με σκοπό να επωφεληθεί πολιτικά.

Εύκολα αποδεικνύεται ότι στο όριο, το τελικό αποτέλεσμα σε αυτό το ιδιότυπο «δίλημμα του φυλακισμένου»  είναι αυτό της ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ούτε είναι δυνατόν να επεκταθεί στο σύνολο της κυβέρνησης τώρα, μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

H Fitch στην πρόσφατη ανακοίνωση της  για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας – από Β- σε Β με σταθερές προοπτικές – αναφέρει ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας αποτελεί ένα από τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα ενώ από την άλλη η σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μεταξύ εκείνων των παραγόντων που οδηγούν σε βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας. Όπως έχουμε γράψει  και στο παρελθόν, μόνο η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης.

Η Eurobank θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την σημασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και δε θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα ακυρώσουν ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Απαιτείται συνεννόηση ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που έχουν μόνο βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη και επηρεάζουν αρνητικά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθεί η δημόσια συζήτηση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την καταβολή των δύο δόσεων του €1,0 δισ. η κάθε μία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014 . Η πρόοδος της συγκεκριμένης προσπάθειας θα αποτελέσει δείκτη για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Facebook Comments