Για μια ακόμα συνεδρίαση οι αγορές είναι υπερβολικά ήρεμες. Οι ενδείξεις ανάληψης κινδύνου και μεταβλητότητας δείχνουν την ισχυρή επιθυμία των επενδυτών για αποχή ή αποτυπώνουν ένα μικτό ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις της Πέμπτης (ΕΚΤ) και της Παρασκευής (NFPs).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το επενδυτικό κλίμα έρχεται να προβληματίσει και η δήλωση στελέχους της Fed (Hilsenrath) ότι «όταν οι επενδυτές αποβάλουν πλήρως την αίσθηση του επενδυτικού κινδύνου και αρχίζουν να αναλαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερο ρίσκο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προβληματική κατάσταση».

Η φράση αυτή δεν απέχει πολύ από το περίφημο “irrational exuberance” που είχε διατυπώσει ο Greenspan, αν και οι αγορές χρειάστηκαν 4 χρόνια για να κορυφώσουν από τη δήλωση εκείνη.

Αυτή τη φορά όμως τα πάντα είναι διαφορετικά και αυτό πρέπει να το έχουμε σοβαρά υπόψη μας.

Οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν σημειώσει άνοδο κατά το 2014 την ώρα που η μεταβλητότητα αλλά και οι όγκοι συναλλαγών έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Ο δείκτης φόβου (VIX) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης στα 11,87. Ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το μακροπρόθεσμη μέσο όρο του, για 74 συνεχόμενες εβδομάδες και αυτό είναι κάτι που έχει να συμβεί από την περίοδο 2006-2007.

Ο S&P 500, σημειώνει κέρδη 4,1% για το 2014 μετά από κέρδη πάνω από 30% το 2013 ενώ έχει να σημειώσει πτώση 10% από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι επενδυτές οφείλουν πάντοτε να είναι σκεπτικοί σε περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό πράγμα, η τρέχουσα κατάσταση να προβληματίζει τα στελέχη της Fed.

Σύμφωνα με διαχειριστή, ο οποίος έχει AUM περισσότερα από $20 δισ. οι επενδυτές δείχνουν να έχουν εθιστεί στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι πα΄ντα εκεί για να σώσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές δείχνουν να μην αισθάνονται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και αυτό είναι ένα καταστροφικό συναίσθημα.

 

Facebook Comments