Η αναπτυξιακή προσπάθεια της Ιρλανδίας βρίσκεται σε πολύ σημαντικό δρόμο, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ευάλωτη εξαιτίας του τεράστιου ιδιωτικού χρέους που έχει συσσωρευτεί στα νοικοκυριά, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία έχει επιτύχει πολύ μεγάλες αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να βγει από το μνημόνιο, να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να μειώσει την ανεργία. Παρόλα αυτά, η ιρλανδική οικονομία υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό.

Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία αυτή. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,0% το 2014 και με 3,2% το 2015. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα τεράστια μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) τα οποία έχουν οι ιρλανδικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους και που το 2008 θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Επίσης, η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση αυξάνει το βαθμό επικινδυνότητας και των επιχειρηματικών δανείων.

Το ύψος των κεφαλαίων που έχουν δοθεί στις τράπεζες δεν έχει καταφέρει να αυξήσει την πιστωτική επέκταση και τα επερχόμενα stress tests θα δείξουν αν και κατά πόσο, οι ιρλανδικές τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η έκθεση καταλήγει λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων διαφορετικά η επενδυτική εμπιστοσύνη θα χαθεί και η χώρα θα βρεθεί και πάλι στο κενό.

Facebook Comments