Η επιτροπή της MPC στη συνεδρίαση της ΒοΕ τον Ιούνιο άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της με ψήφους 9-0. Η πιο σημαντική αναφορά από την ΒοΕ είναι ότι βλέπει μία “μικρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων” νωρίτερα από το προσδοκώμενο, μέσα στο 2014.

Αυτό είναι και το στοιχείο που φέρνει πιέσεις στη στερλίνα έναντι των βασικών νομισμάτων. Ο λόγος είναι ότι η αγορά είχε αποτιμήσει μία σχεδόν βέβαιη αύξηση των επιτοκίων μέσσα στο 2014.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής βλέπουν κίνδυνο για τις προβλέψεις ανάπτυξης στην Αγγλία, με τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο να βρίσκονται στο 0.7% (QoQ) και τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται στο 0.9% (QoQ) για το δεύτερο τρίμηνο.

Όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι προτού ληφθούν οι αποφάσεις για μία αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δουν τις οικονομικές συνθήκες να σταθεροποιούνται και την οικονομική ανάπτυξη και τους μακροοικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται σταθερά.

«Όταν πραγματοποιηθούν οι πρώτες αυξήσεις, αυτές θα είναι σταδιακές και μικρής κλίμακας με τα επιτόκια να παραμένουν για ένα διευρυμένο χρονικό διάστημα κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα» όπως γίνεται γνωστό από τα μέλη της MPC.

«Προτού προβούμε σε αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ώριμες και οι πρώτες αυξήσεις να είναι σταδιακές» δηλώνουν τα μέλη της ΒοΕ.

Πτωτικά κινείται το GBP μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της ΒοΕ.

Facebook Comments