Πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπήρχε μια ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κίνηση στο φράγκο, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει διάφορα σενάρια σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η SNB. Παρόλα αυτά, η UBS, σε σημερινή της έκθεση, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας και ότι η SNB έχει υιοθετήσει τη στάση: βλέποντας και κάνοντας.

Τα αρνητικά επιτόκια ή μια αλλαγή στο floor του EUR/CHF θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ ισχυρές πολιτικές

Η UBS, είχε εκφράσει εξαρχής την άποψη ότι η SNB δε θα «συρθεί» από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και δε θα προχωρήσει αυτόματα σε πράξεις αντιστάθμισης λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Άλλωστε, η ισοτιμία EUR/CHF ακόμα και μετά από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, παραμένει σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης και κοντά στα 1,2200.

Σύμφωνα με τη UBS, η πλεονάζουσα ρευστότητα των ελβετικών τραπεζών είναι περίπου €267 δισ. την ώρα που στην Ευρωζώνη είναι €127 δισ. και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ελβετικού ΑΕΠ πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, μια κίνηση μείωσης των επιτοκίων του φράγκου, θα έχει τρομακτικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ελβετική οικονομία. Παρόλα αυτά, αν και ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης, η SNB δε βλέπει αποπληθωριστικά σενάρια και αυτό δεν οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής.

Δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής αύριο

Η UBS θεωρεί ότι η SNB δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει όλο το νομισματικό της οπλοστάσιο για να κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινηθεί ανοδικά, αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο και τον πληθωρισμό στην Ελβετία. Όσο η Ελβετία έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρωζώνη είναι λογικό να «εισάγει» και τις αποπληθωριστικές πιέσεις της Ευρωζώνης, τονίζει η UBS.

Η προοπτική των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο κεφαλαίων από το φράγκο και αυτό να επιταχύνει την πτώση του νομίσματος. Σύμφωνα με τη UBS, η SNB δεν έχει παρά να περιμένει να δει αν τα μέτρα της ΕΚΤ αποδειχθούν αποτελεσματικά. Αν αποδειχθούν, τότε είναι αρκετά πιθανό και το USD/CHF και το EUR/CHF να κινηθούν ανοδικά.

Facebook Comments