Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις της FOMC χτες, αλλά πολύ πιο κρίσιμες οι τοποθετήσεις της Τζάνετ Γέλεν στη συνέντευξη τύπου αργότερα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Χτες το βράδυ ολοκληρωνόταν η διήμερη συνεδρίαση της FOMC, και οι επενδυτές –μετά και την τελευταία άνοδο του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2.1%- περίμεναν έναν πιο επιθετικό (hawkish) τόνο από τη Fed για τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

 

 

 

 

 

 

 

Και μπορεί οι προβλέψεις να επιβεβαιώθηκαν και το QE3 να περιορίστηκε στα $35 δισ./μήνα (όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα) και τα επιτόκια να παρέμειναν στο 0.25%, ωστόσο η αγορά περίμενε να ακούσει μια αλλαγή στη ρητορική της Fed. Αντ’ αυτού όμως είδε μια Γέλεν dovish, να συνεχίσει τη ρητορική περί διατήρησης χαμηλών επιτοκίων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ακόμη και μετά τον πλήρη τερματισμό του QE3.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίασης έχοντας και την ολοκληρωμένη εικόνα θα λέγαμε πως τα πράγματα που δεν άρεσαν στους επενδυτές και τους αναλυτές ήταν τα παρακάτω:

1. Περικοπή Προβλέψεων ανάπτυξης ΗΠΑ
Στις προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο 2.1-2.3% από προηγούμενη πρόβλεψη για 2.8-3.0% σε ετήσια βάση για το 2014.

2.Η συγκρατημένη Τζάνετ Γέλεν
Μπορεί οι προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη να έδωσαν το πρώτο «χτύπημα», ωστόσο αυτό που αποτελείωσε τις ελπίδες της επιθετικής ρητορικής ήταν το forward guidance. Tο γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έκανε πίσω στην «δέσμευση» αύξησης επιτοκίων 6 μήνες μετά τον τερματισμό του 3ου πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης, αφήνοντας “ανοιχτό” το πλαίσιο αύξησης των επιτοκίων αναφέροντας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί όταν επιτευχθούν οι στόχοι της Fed.

Αυτό ήταν το στοιχείο που απογοήτευσε πλήρως την αγορά η οποία περίμενε κάτι ακόμη πιο επιθετικό, και εν τέλει βρήκε μια πιο μετριοπαθή στάση από την Fed. Πως επηρέασε αυτό το δολάριο; Δείτε στο παρακάτω γράφημα την εικόνα του USD μετά την έναρξη της συνέντευξης τύπου της Προέδρου της Fed:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό φυσικά δικαιολογείται απόλυτα από την εικόνα των επιτοκίων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την πτώση κατά 4 μονάδες βάσης από το 2.62% στο 2.58%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλέον θα χρειαστεί να περιμένουμε την ερχόμενη συνεδρίαση της Fed με συνέντευξη τύπου για να δούμε την οπτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Και αυτή είναι τον Σεπτέμβριο του 2014…

Facebook Comments