Η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι θετική για την χώρα, καθώς θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και στην απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι η πρόσβαση στις αγορές θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και επισημαίνει ότι το υψηλό επίπεδο κρατικού ρίσκου αντανακλάται στην αξιολόγηση «Β-».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κύπρος άντλησε 750 εκατ. ευρώ από 5ετες ομόλογο με απόδοση 4,85%. Η έκδοση ήρθε 15 μήνες μετά την είσοδο της χώρα στο πρόγραμμα διάσωσης και τρία χρόνια αφότου έχασε την πρόσβαση στις αγορές.

Η Fitch σημειώνει πως η έκδοση 5ετους ομόλογου ενισχύει τα «μαξιλάρια» χρηματοδότησης στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο ήδη περιλαμβάνει «μαξιλάρι» 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ενός μέρους του ομολόγου που εκδόθηκε προς την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Οι αποπληρωμές χρέους της Κύπρου αναμένεται να αυξηθούν στα 1 δισ. ευρώ το 2016 και στο 1,5 δισ. ευρώ το 2017.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η κυπριακή επιστροφή στις αγορές αντανακλά την ισχυρή απόδοση του κρατικού χρέους της περιφέρειας το 2014. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για το κόστος χρηματοδότησης, την βιωσιμότητα του χρέους και το γενικότερο οικονομικό συναίσθημα.

Προειδοποιεί ωστόσο, πως η πτώση στις αποδόσεις δεν είναι αναγκαστικά ανάλογη με την πτώση στο πιστωτικό ρίσκο.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και η καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση, οδήγησε στην αναβάθμιση του outlook της αξιολόγησης «Β-» από την Fitch σε σταθερό από αρνητικό και στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου σε τοπικό νόμισμα σε «Β-» από «CCC».Η εξίσωση του αξιόχρεου σε τοπικό νόμισμα με την πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο νόμισμα αντανακλά το μειωμένο ρίσκο αναδιάρθρωσης για τα ομόλογα που υπάγονται στο τοπικό δίκαιο.

Η Fitch υπογραμμίζει ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους του προγράμματος, κυρίως επειδή η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις.

Τονίζει ωστόσο πως η συνεχιζόμενη οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους στην πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος παραμένουν φιλόδοξοι. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι υψηλός και θα φτάσει το 126,3% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch.

O βασικός κίνδυνος για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι μια αποτυχία περαιτέρω μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια ώρα η ύφεση προβλέπεται στο 3,9% το 2014.

Facebook Comments