Ρυθμό ύφεσης στο -0,3% για φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2015 εκτιμά για τη χώρα μας νέα έκθεση της Ernst&Young.

Παράλληλα, στις εαρινές της προβλέψεις, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης  θα φτάσει φέτος το 1,1% και 1,5% το 2015, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018.

Για την Ελλάδα αναφέρει ότι μετά από 4 χρόνια στην «εξορία» η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τον Απρίλιο, αξιοποιώντας το πρόσφατο θετικό κλίμα. Αυτή η επιστροφή στην αγορά προαναγγέλθηκε ως μια μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση, λόγω και της υπερκάλυψης, καθώς και του κάτω του 5% επιτοκίου.

Η ανταπόκριση από ιδιώτες επενδυτές ήταν ενθαρρυντική, ειδικά αφού η έκδοση έγινε μετά το haircut μόλις 2 χρόνια νωρίτερα, γεγονός που αναδεικνύει την επιστροφή της αισιοδοξίας, ενώ και οι οικονομικοί δείκτες είναι ανοδικοί.

Ομως, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η θεμελιώδης οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει επισφαλής και δείχνει ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών (ειδικά στις ελληνικές τράπεζες που έχουν επίσης επιτυχώς ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτική χρηματοδότηση) μπορεί να είναι κάπως πρόωρος.

Πράγματι, ο αποπληθωρισμός, το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας των νέων και τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους αποτελούν σημαντικούς κινδύνους ύφεσης. Ως εκ τούτου, πιστεύει η Ε&Υ ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το τρέχον έτος, αν και η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ χαμηλή, ήτοι κατά 0,3%, μετά από μια πτώση 3,9% το 2013, που πραγματοποιήθηκε κάτω από τη συνεχιζόμενη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Ο ελεγκτικός οίκος εκτιμά επίσης τη διατήρηση του χρέους πάνω από το 170% του ΑΕΠ μέχρι και το 2015 και σταδιακή αποκλιμάκωση, για να φτάσει στο 157% το 2018.

Facebook Comments