Αδιέξοδο διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη δημόσια διαβούλευση για τη διάθεση φθηνής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ,  σύμφωνα με τη διαδικασία που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.

Η διάθεση ενέργειας από τις φθηνότερες πηγές, στις οποίες έχει πρόσβαση μόνο η ΔΕΗ, θεωρείται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού προκαλεί τριβές μεταξύ της ΔΕΗ και των καταναλωτών ενέργειας.

Το σημείο τριβής δεν είναι άλλο από την τιμή διάθεσης της ενέργειας. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατο όριο, που θα διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος για την επιχείρηση. Σύμφωνα με την επιχείρηση, η τιμή αυτή προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, οι ενώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών τάσσονται υπέρ της διοικητικά καθοριζόμενης τιμής και ζητούν αυτή να οριστεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ως αποτέλεσμα, η ΡΑΕ έστειλε σήμερα επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας οδηγίες για τα περαιτέρω. Στην επιστολή της κάνει λόγο για «πλήρες αδιέξοδο» και σημειώνει ότι η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης για τη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής/ υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου «εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν κατανοήσουν και δεν αποδεχθούν τον κύριο στόχο του εγχειρήματος, που είναι το πραγματικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς στον ανταγωνισμό, προς όφελος όλων των καταναλωτών».

Η ΡΑΕ καλεί το υπουργείο να διευκρινίσει αν η διάθεση της ενέργειας θα γίνει με δημοπρασίες ή σε καθεστώς διατίμησης, καθώς και αν θα καλύπτει ή όχι το πλήρες κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

Facebook Comments