Οι σημαντικά βελτιωμένες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και οι πολύ μειωμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνδυάστηκαν με τον περιορισμό του φόβου για έξοδο από ευρώ, τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος της Τρόικας και την εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τα μέσα του 2012, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα, με τίτλο «Restoring Financing and Growth to Greek SMEs».

Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από τους στόχους στο 1,3% του ΑΕΠ, μετά την αφαίρεση των δαπανών αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Οι ασθενείς εγχώριες δαπάνες και η πτώση των εισαγωγών οδήγησαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να «γυρίσει» σε πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ μετά τη μείωση της τάξης του 2,2% το περασμένο έτος.

Ωστόσο, η ενίσχυση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη, επισημαίνει το IIF. H βαθιά οικονομική κρίση που έζησε η Ελλάδα την τελευταία εξαετία είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Ετσι, οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν μεγάλες, δεδομένης της υψηλής εξάρτησής τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο σημαντικός περιορισμός του φόβου για έξοδο από το ευρώ συνέβαλε στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων. Αν και η τραπεζική πίστωση συρρικνώθηκε περαιτέρω, λόγω της περιορισμένης ζήτησης δανείων, των αυστηρών κριτηρίων δανεισμού και του υψηλού κόστους δανεισμού, ωστόσο, με τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, η παροχή χορηγήσεων αναμένεται να βελτιωθεί, επισημαίνει το IIF.

Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες επιστρέφει, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά αγκάθια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως προειδοποιεί πάντως, τα κεφάλαια και τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται μετά την αύξηση το περασμένο έτος στο 23% από 14%.

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτεί περισσότερες προσπάθειες και ακόμη μεγαλύτερη και συντονισμένη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και την Task Force.

Ετσι, πρέπει αν υπάρξει άμεσα πιο αποτελεσματική δράση για την απόσυρση των περιορισμών στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ισχυροποίηση της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Facebook Comments