Επανατοποθετείται στις νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες η Barclays σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, τονίζοντας πως οι τράπεζες του νότου έχουν υπεραποδόσει εκείνες του Βορρά, κυρίως λόγω των καλύτερων προοπτικών για τα έσοδα, τη βελτίωση της ορατότητας για την πιστωτική ποιότητα, την πρόοδο στην επαναδημιουργία ισολογισμών, και πιο πρόσφατα, των TLTRO της ΕΚΤ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι παραμένει επιλεκτική στη Νότια Ευρώπη.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει ότι η λειτουργική ανάκαμψη και η αντιστροφή των κερδών στην Ελλάδα ξεκινάει από χαμηλότερη βάση και ως εκ τούτου «περιμένουμε να είναι ισχυρότερη από οπουδήποτε αλλού στη Ν. Ευρώπη».

Τα επισφαλή δάνεια, η δημιουργία NPLs, το κόστος κατάθεσης, τη βοήθεια ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας, το προσωπικό και ο αριθμός των υποκαταστημάτων, υποχωρούν όλα.

«Βλέπουμε δυναμική ανόδου καθώς η οικονομία σταματάει την απομόχλευση, τα δάνεια αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά, τα έσοδα από τις προμήθειες εξομαλύνονται και οι νέες δομές αναδιάρθρωσης δανείων επανακκινούν τη δημιουργία καθαρών εσόδων από τόκους. Επίσης, η ραγδαία ενοποίηση του κλάδου, δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες κλίμακας και συνέργιες κόστους», αναφέρει η Barclays.

Επισημαίνει ακόμη ότι η ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς σε μία από τις πιο συγκεντρωτικές τραπεζικές αγορές στην Ευρώπη, μπορεί να αποσβέσει μελλοντικές ανταγωνιστικές πιέσεις και αποτελεί καλό οιωνό για τα προϊοντικά περιθώρια.

Μεσοπρόθεσμα, η Barclays θεωρεί ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να εμφανίσουν διψήφια ποσοστά (13%-19%) απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει σχετικά να επωφεληθούν από τα αντισυμβατικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ.

Facebook Comments