«Βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού και γενικά της οικονομίας αποτελούν δέκα από τις τριάντα προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά μέτρων τα οποία ελήφθησαν την τελευταία τετραετία και περιμένουν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Το κόστος των δέκα αυτών προσφυγών υπολογίζεται, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ότι αγγίζει συνολικά το ποσό των 20 δις ευρώ!

Ήδη, άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε δικαστικούς και κυρίως ένστολους έχουν αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί ισοδύναμα μέτρα.

Για την πλήρη αποζημίωση των δικαστικών, των οποίων οι αποδοχές επιστρέφουν στα προ περικοπών επίπεδα, το κονδύλι των 170 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Όμως, η “αποκατάσταση” των ένστολων είναι σαφώς πιο δαπανηρή και τα μέτρα που θα την καλύψουν εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να αποσαφηνιστούν εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δέκα «βόμβες» είναι οι εξής:

1. Έκτακτο Τέλος Ακινήτων – το γνωστό “χαράτσι” – που εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ για τα έτη 2011, 2012 (Άρειος Πάγος) και 2013 (ΣτΕ).

2. Περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο ΙΚΑ στις τράπεζες.

3. Περικοπές συντάξεων ειδικών μισθολογίων.

4. Κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

5. Περικοπές εφάπαξ.

6. Κατά φόρων ακινήτων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ) λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών.

7. Τέλος για το περιβάλλον (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

8. Κατά της κατάργησης φοροαπαλλαγών.

9. Κατά της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαιθρίων με καταβολή “προστίμου”.

10. Κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται από συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στις πολύ σημαντικές προσφυγές εντάσσεται και το επίδομα των 176 ευρώ, αφού στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 25.000 ομαδικές αγωγές όπου καθένας διεκδικεί περίπου 4.500 ευρώ.

Facebook Comments