Αξιωματούχοι της ΒοΕ σκοπεύουν να εποπτεύουν τον buy-to-let δανεισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο για πιθανά ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σε ένα σημάδι των ανησυχιών των αξιωματούχων ότι μπορεί να λαμβάνει χώρα εκτός της κανονικής αγοράς στεγαστικών.

Η ΒοΕ σήμερα δήλωσε στις τράπεζες να μην χορηγούν περισσότερα από 15% δάνεια για νέες κατοικίες, σε αγοραστές που δανείζονται ποσό μεγαλύτερο κατά 4 ½ φορές του ετήσιου εισοδήματός τους. Επίσης ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα να διεξάγουν αυστηρότερα τεστς για να εξασφαλίζουν ότι οι δανειζόμενοι μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους όταν αυξηθούν τα επιτόκια.

Ο διοικητής της ΒοΕ, Mark Carney, δήλωσε πως οι νέοι κανόνες σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στη δημιουργία επικίνδυνου χρέους στην οικονομία. Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πολιτικές τους δεν έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των βρετανικών κατοικιών.

Αλλά οι αξιωματούχοι στη συνεδρίασή τους για τον Ιούνιο επισήμαναν ότι η δυναμική για τον ριψοκίνδυνο δανεισμό να αλλάξει ως αποτέλεσμα των συστάσεών τους, ίσως σε μη ρυθμισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες μορφές ενυπόθηκης χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα πρακτικά των συζητήσεών τους που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

«Η επιτροπή εξέτασε την ανάγκη να εποπτεύει την δραστηριότητα ενυπόθηκου δανεισμού πέρα από το πεδίο των συστάσεων, για να διασφαλίσει ότι τα ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν στρέφονται προς άλλες μορφές δανεισμού. Αυτό περιλαμβάνει την στενή εποπτεία της αγοράς buy-to-let», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Τα φθηνά δάνεια και τα ακριβά ενοίκια έχουν καταστήσει μεγάλο ζήτημα τον εν λόγω δανεισμό, και η προειδοποίηση της ΒοΕ σηματοδοτεί ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών ίσως επωμιστούν με χρέη που θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν, πιθανώς υπονομεύοντας την ανάκαμψη και φορτώνοντας τις τράπεζες με μεγάλες απώλειες.

Facebook Comments