Οι Αμερικανοί επενδυτές νοιώθουν περισσότερο προστατευμένοι όταν επενδύουν στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας τους, αλλά αυτό δε διαφέρει από το αντίστοιχο συναίσθημα που αισθάνονται και οι επενδυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το φαινόμενο αυτό λέγεται “home country bias”, σύμφωνα με τον Russ Koesterich, Chief Investement Strategist, του επενδυτικού κολοσσού BlackRock.

Όμως, δεδομένου ότι οι αμερικανικές μετοχές δεν είναι πλέον φθηνές και σίγουρα όχι φθηνότερες από αντίστοιχες σε άλλες χώρες, έχει έρθει η ώρα για τους Αμερικανούς επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες εκτός των συνόρων της Αμερικής.σύμφωνα με τον Koesterich, ο S&P 500 έχει σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά την ώρα που ο VIX βρέθηκε στα χαμηλότερα μετά την κρίση επίπεδα και αυτό οφείλεται στη νομισματική πολιτική της Fed και στη σταθερά ανοδική πορεία των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με τα μοντέλα αποτίμησης της BlackRock, οι μετοχές διαπραγματεύονται στα πιο ακριβά επίπεδα από τα μέσα του 2007, την ώρα που η μεταβλητότητα όπως αυτή μετράται από το VIX, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα για την ίδια περίοδο. Την ώρα που οι μετοχές εμφανίζονται πολύ πιο ελκυστικές από τα ομόλογα και το ρευστό, οι Αμερικανοί επενδυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Wall Street δεν είναι πλέον φθηνή και οι επενδυτές υποεκτιμούν σημαντικά την πιθανότητα ενός άσχημου γεγονότος. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε ένα εξωγενές σοκ, όπως είναι το Ιράκ, τονίζει ο Koesterich.

Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση ευκαιριών σε άλλες χώρες, όπου οι αποτιμήσεις βρίσκονται είτε σε φυσιολογικά είτε σε έντονα υποτιμημένα επίπεδα. Η Blackrock προτιμά μετοχές από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και από επιλεγμένες αναδυόμενες οικονομίες. Οι αποτιμήσεις σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη είναι από τις πιο δελεαστικές μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και σίγουρα χαμηλότερες από αυτές των αμερικανικών εταιρειών.

Facebook Comments