Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον περασμένο μήνα όσον αφορά την οπτική της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Ή μήπως έχουν;

Στις 14:45 σήμερα θα περιμένουμε την απόφαση της επιτοκιακής πολιτικής από την Ευρωπαίκη Κεντρική Τράπεζα, με το Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη τύπου να δηλώνει ότι δεν μπορούμε να πάμε χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα για τα επιτόκια (“…this is the lower bound for the interest rates…”). Και όσο και αν πιστεύω ότι θα μπορούσε αυτό να αλλάξει και να δούμε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια σε μερικά τρίμηνα, θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι που να πιέζει την ΕΚΤ για δεύτερη περικοπή επιτοκίων άμεσα. Έτσι, θα περιμένω τα επιτόκια να παραμείνουν σταθερά και όλα θα οδηγηθούν στη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτης της Ευρωζώνης θα περιμένω τη συνέχιση της «dovish» στάσης και ρητορικής που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, με κεντρική έκφραση να παραμένει το «τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά ή και χαμηλότερα επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί». Ο Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να βγει πιεσμένος μετά από αυτή τη συνεδρίαση, και θα προσπαθήσει να αναλύσει με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στη συνέχεια θα προσέξω τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, από όπου θα μπορούσε να βγει κάποια είδηση για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής και την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι traders έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι ένα πιθανό QE είναι στο συρτάρι επιλογών της EKT, αλλά δεν το έχουν αποτιμήσει στο EUR/USD στα 1.3650. Έτσι, οποιοδήποτε σχόλιο που δείχνει ότι ένα πιθανό QE είναι πιο κοντά ή μια πολιτική συμφωνία υπάρχει για κάτι τέτοιο (σήμερα δεν υπάρχει “consensus” για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη), θα ανοίξει ένα μεγάλο πτωτικό δρόμο για το EUR/USD προς το 1.3300 μετά από μια διάσπαση του 1.3475.
Στην πιθανότητα που ο Μάριο Ντάγκι απομακρύνει νέα μέτρα και πείσει ότι αυτά που πάρθηκαν είναι αρκετά για τους ερχόμενους 12 μήνες, το EUR/USD θα κινηθεί για την διάσπαση του 1.3700 και προς το 1.3750.

Facebook Comments