Η χαμηλή μεταβλητότητα και η διάθεση ανάληψης ρίσκου, στηρίζουν το AUD

Το δολάριο Αυστραλίας έχει ξεκινήσει ανοδικά την εβδομάδα, προσεγγίζοντας τα 0,9400 με τους επενδυτές να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της RBA, ότι η αγορά υποεκτιμά την πιθανότητα μιας έντονης πτώσης του νομίσματος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Glenn Stevens, τόνισε ότι το νόμισμα ενισχύεται παρά την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών και των πτωτικών τιμών των εμπορευμάτων. Μάλιστα εξέφρασε και την απορία λέγοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει το λόγο που αυτά τα θεμελιώδη σπρώχνουν την ισοτιμία σε υψηλότερα επίπεδα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμούμε ότι οι επενδυτές υποεκτιμούν την πιθανότητα μιας έντονης πτώσης για το νόμισμα κάποια στιγμή στο μέλλον», πρόσθεσε. Είναι απαραίτητο να θυμίσουμε ότι τα σχόλια του Stevens δεν είναι τα μοναδικά καθώς εδώ και ένα περίπου μήνα επιχειρεί να παρέμβει λεκτικά προκειμένου να αποδυναμώσει το νόμισμα. Σύμφωνα με τα interest rate swaps, μετά τα σχόλια του Stevens, οι επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες για μια νέα μείωση των επιτοκίων από την RBA, μέχρι και το τέλος του 2014.

Παρόλα αυτά, το AUD, συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με αναλυτές, η χαμηλή μεταβλητότητα και η αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου, είναι οι παράγοντες που σπρώχνουν την ισοτιμία σε υψηλότερα επίπεδα. Σε σημερινή ανάλυσή της, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων από το Σεπτέμβριο καθώς προβλέπει πτώση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η στάση της Fed κλειδί για την πορεία του NZD

Το NZD επιδεικνύει μια εξαιρετικά ισχυρή δυναμική και αυτό συνέβη ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη των σημαντικότερων ειδήσεων. Η πορεία του NZD, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση της Fed και για το λόγο αυτό, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν την κατάθεση της Yellen ενώπιον του Κογκρέσο, αύριο.

Αν και η RBNZ θα προτιμούσε ένα χαμηλότερο νόμισμα και υψηλότερα επιτόκια, το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και άφθονης ρευστότητας αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια αυτά, τονίζουν αναλυτές. Για την ώρα πάντως, το ισχυρό νόμισμα βοηθάει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Facebook Comments