Οι αρχές της Λετονίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα μετά την χρεοκοπία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ η χώρα παραμένει σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλες τράπεζες.

«Η τράπεζα ABLV έχει ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον», ανακοίνωσαν με χωριστά δελτία Τύπου το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει, όμως δεν τα κατάφερε καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα δήλωσε πως η κατάσταση στις άλλες τράπεζες είναι σταθερή και πως το επίπεδο των καταθέσεων βρίσκεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και δεν άλλαξε σημαντικά.

Facebook Comments