'

ΔΕΗ: Οk από το Δ.Σ. για τρία νέα αιολικά

MarketNews

ΔΕΗ: Οk από το Δ.Σ. για τρία νέα αιολικά, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την κατασκευή 3 νέων αιολικών πάρκων στη Ροδόπη, συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ στη Ροδόπη και 1 πάρκου ισχύος 7,5 μεγαβάτ στην Κρήτη ενέκρινε το ΔΣ της ΔΕΗ. Τα έργα θα υλοποιήσει η θυγατρική της επιχείρησης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ειδικότερα, το δ.σ. της ΔΕΗ ενέκρινε καταρχήν το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής της, όπως και το σχέδιο χρηματοδότησης για το μεγάλο αιολικό της Ροδόπης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για 3 αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα: 1 πάρκο ισχύος 54 MW, στις θέσεις «Γέρακας – Ρόμβος – Αλωνίστρα», 1 πάρκο ισχύος 44 MW, στις θέσεις «Κανδήλα – Κυρτόν» ΑΠ και, τέλος, πάρκο ισχύος 52 MW, στις θέσεις «Μηλιά – Καπετάνιος – Λιβαδοκορφή», του Δήμου Αρριανών Π.Ε. Ροδόπης στη Θράκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ, ποσοστό 60% της χρηματοδότησης της επένδυσης δηλαδή 108.000.000 ευρώ, θα προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση και ειδικότερα μέσω επιστολής πρόθεσης χρηματοδότησης (letter of intent). Το υπόλοιπο 40% (72.000.000 ευρώ) εγκρίθηκε να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα οποία θα προέλθουν από εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ. Για την κάλυψη της συμμετοχής της ΔΕΗ, θα εξεταστούν οι δυνατότητες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύναψης ομολογιακού δανείου κ.λπ.

Ως προς την εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, αυτή θα εγκριθεί από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μετόχου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., όταν αυτό απαιτηθεί, και πάντως αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και πριν την έναρξη κατασκευής των αιολικών πάρκων

Σε ό,τι αφορά το πάρκο της Κρήτης το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονής Τοπλού της Σητείας, έχει ισχύ 7,5 μεγαβάτ και προϋπολογισμό 9.002.700 ευρώ.