Ε: Έχουμε τη χαρά να συνομιλούμε με την Όλγα Παπαδοηλιοπούλου- Συντονίστρια του Προγράμματος ΣτηρίΖΟΥΜΕ, Δ/ντρια Συλλόγου  Νοσηλεία για μια πολύ όμορφη συμμαχία που έχει σχηματιστεί. Το Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ ειναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου «Νοσηλεία» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ». Κυρία Παπαδοηλιοπούλου μιλήστε μας για αυτό.

O: Το πρόγραμμα μετρά ήδη 4 μήνες εφαρμογής με την ευγενική χορηγία και την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τόσο το «ΚΕΦΙ» όσο και εμείς στη «Νοσηλεία» δραστηριοποιούμαστε εδώ και χρόνια, πάντα στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας που μας έχουν ανάγκη. Η «Νοσηλεία» προσφέρει δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι και το «ΚΕΦΙ» στέκεται δίπλα στους ογκολογικούς ασθενείς με ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

‘Ε: Πείτε μας λίγα πράγματα για το Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ και το στόχο του Προγράμματος.

‘Ο: Ο βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται καλύτερα οι ιατρο-νοσηλευτικές και ψυχο-κοινωνικές ανάγκες των ογκολογικών ασθενών στο οικείο περιβάλλον τους και να μειωθεί η συχνότητα νοσηλείας τους στα νοσοκομεία έτσι ώστε να  αποφύγουν την ταλαιπωρία, αλλά και τις πιθανές και επικίνδυνες για την υγεία τους  ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΣτηρίΖΟΥΜΕ έρχονται να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τη φροντίδα του ασθενούς μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο σύμφωνα με την αρχή του «συνεχούς της φροντίδας».

‘Ε: Τι προσφέρει λοιπόν το ΣτηρίΖΟΥΜΕ στους ογκολογικούς ασθενείς;

O: Οι παροχές που προσφέρονται είναι ΔΩΡΕΑΝ και ακολουθούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε ασθενούς. Οι ανάγκες των ασθενών ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία ή όχι που κατοικούν στις περιοχές του δήμου Αθηναίων και στους όμορους δήμους και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι τώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει τακτικές ιατρικές επισκέψεις και νοσηλευτικές πράξεις κατ’οίκον, όπως ενεσοθεραπείες, καθετηριασμούς κύστεως, αλλαγές τραυμάτων, αιμοληψίες κ.ά., ιατρικές οδηγίες καθώς και παρηγορική και ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου.

Οι παρεμβάσεις του Προγράμματος γίνονται σε επικοινωνία και συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια.

‘Ε: Προσφέρετε όμως και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

O: Ναι σαφώς. Οι υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης περιλαμβάνουν την ενημέρωση των ασθενών και των οικείων τους για τα δικαιώματά τους, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα. Επίσης, η κοινωνική υπηρεσία του Προγράμματος βοηθά στην ενημέρωση και τη διασύνδεση τους με αντίστοιχες υπηρεσίες και κέντρα.

Ακόμη, στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του, το ΣτηρίΖΟΥΜΕ έχει προσφέρει σε τακτική συχνότητα συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με στόχο την αποδοχή της διάγνωσης και τη συνέχεια της θεραπείας, την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και των καθημερινών απαιτήσεων που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας τους.

‘Ε: Με ποιο τρόπο εντάσσονται οι ασθενείς στο Πρόγραμμα;

O: Αρχικά γίνεται μια Αίτηση Ένταξης στα Γραφεία των δυο Οργανισμών, είτε από τον ίδιο τον ασθενή ή από το περιβάλλον του. Η κοινωνική υπηρεσία του Προγράμματος λαμβάνει το αίτημα, το αξιολογεί σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης και κλείνει το ραντεβού για την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι του ασθενούς.

‘Ε: Και πώς έρχεται κανείς σε επικοινωνία μαζί σας;

O: Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 21 12 395 και 210 64 68 222, στην ιστοσελίδα www. stirizoume.nosilia.org.gr, στη σελίδα μας στο Facebook  https://www.facebook.com/StiriZOYME/ καθώς και στα mail [email protected][email protected].

‘Ε: Ποιες δράσεις σκέφτεστε να δρομολογήσετε από εδώ και πέρα;

O: Μέχρι τη λήξη της πιλοτικής φάσης του προγράμματος στα τέλη Απριλίου, βάζουμε τα δυνατά μας ώστε το ΣτηρίΖΟΥΜΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους, ώστε να νιώθουν δυνατοί και περήφανοι στον μεγάλο αγώνα που δίνουνΕλπίζουμε και εργαζόμαστε ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί με νέα χρηματοδότηση αλλά και να εμπλουτιστεί με περισσότερες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας όπως φυσικοθεραπευτής, διατροφολόγος και άλλοι.

E: Το ελπίζουμε και εμείς λοιπόν γιατί το έργο σας είναι σημαντικό και πραγματικά αξιοθαύμαστο. Σας ευχαριστούμε πολύ.

‘Ο: Εμείς σας ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που βοηθάτε να διαδοθεί το έργο μας.

 

Facebook Comments