'

Αργεντινή: «Ανίκανος» ο διαμεσολαβητής, πιθανή προσφυγή στη Χάγη

MarketNews

Αργεντινή: «Ανίκανος» ο διαμεσολαβητής, πιθανή προσφυγή στη Χάγη   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σκληρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την πτώχευσή της εξαπολύει η Αργεντινή, λίγες ώρες αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μπήκε σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τους «απρόθυμους» πιστωτές της που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010.

«Ανίκανο» χαρακτήρισε τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί για τις διαπραγματεύσεις από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις.

Τόνισε μάλιστα πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφότου οι «απρόθυμοι» αρνήθηκαν τις συμβιβαστικές προτάσεις της Αργεντινής και ζήτησαν να αποζημιωθούν στο ακέραιο.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει ταχθεί τελεσίδικα υπέρ των «απρόθυμων», διατάσσοντας το Μπουένος Άιρες να τους καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 70 εκατομμύρια σε τόκους.

Οι «απρόθυμοι» δανειστές αγόρασαν αργεντίνικα ομόλογα σε τιμές ευκαιρίας μετά την πτώχευση της λατινοαμερικανικής χώρας το 2002, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010, προσφεύγοντας στην αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια, δεδομένου ότι το αργεντίνικο χρέος διέπεται από το αμερικανικό Δίκαιο.

Το Μπουένος Άιρες αποκαλεί τους απρόθυμους «όρνια», με τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ να δηλώνει πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν «εκβιασμό».