'

Κύπρος: Στις τροπολογίες κρίνεται το νομοσχέδιο

StockWatch

Κύπρος: Στις τροπολογίες κρίνεται το νομοσχέδιο , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Καυτές θα είναι οι επόμενες βδομάδες για το θέμα των εκποιήσεων καθώς τα κόμματα ετοιμάζουν τις αντιδράσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη το προεδρικό.

Στη βουλή έχει οριστεί συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών, παρουσία των δύο αρμόδιων υπουργών, για να εξεταστούν οι κομματικές αντιδράσεις, την ίδια στιγμή που τα κομματικά επιτελεία επεξεργάζονται τροπολογίες για μετριασμό των επιπτώσεων του.

Ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν στο κοινοβούλιο είναι ότι ακόμα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε χθες ότι ετοιμάζει τροπολογίες, στη βάση εισηγήσεων που αλλάζουν σημαντικά την εφαρμογή του.

Μία από τις αλλαγές είναι να διαγράφεται ολόκληρο το ποσό του δανείου όταν εκποιείται το δάνειο. Ο Συναγερμός ζητά επίσης νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, έτσι ώστε τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση να αποφύγουν τη διαδικασία εκποίησης.

Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η ΕΔΕΚ έχουν χαρακτηρίσει καταστροφικό το νομοσχέδιο.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο φέρνοντας ωστόσο προτάσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Το κόμμα φαίνεται να ετοιμάζει κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου.

Η ΕΔΕΚ ανέφερε χθες ότι μελετά «σειρά τροπολογιών» που θα καταθέσει κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να επιτευχθούν ισορροπίες.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν επίσης ταχθεί οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ άφησε να νοηθεί ότι θα το ψηφίσει αν προκύψουν αλλαγές.

Δεδομένων των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν στη βουλή την τύχη του νομοσχεδίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό η στάση που θα κρατήσει το ΔΗΚΟ.

Το κόμμα, που άρχισε να κάνει ανοίγματα στα Αριστερά το τελευταίο διάστημα, άσκησε χθες οξεία κριτική στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για δεσμεύσεις που δεν τήρησε, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του.

Για την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων, η κυβέρνηση στηρίχθηκε τον τελευταίο χρόνο στους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ψήφισαν με τον ίδιο τρόπο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις είναι προαπαιτούμενο για τη δόση.

Είναι άγνωστη όμως η αντίδραση των πιστωτών στις τροπολογίες που πιθανόν να ψηφίσουν τα κόμματα επί του νομοσχεδίου.