'

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν για την Ουκρανία

Reuters

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν για την Ουκρανία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Κρεμλίνου παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών, ωστόσο σημείωσε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη για μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος  ανέφερε ότι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για την ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters ο Πούτιν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και σημείωσε πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί κανέναν.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την αυξανόμενη υποστήριξη που λαμβάνουν οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης ο Ομπάμα επεσήμανε πως προτιμά η ουκρανική κρίση να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Ακόμη εξέφρασε τον προβληματισμό του για την παραβίαση από τη Ρωσία της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα δώσουν στην Ουκρανία βοήθεια ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής της χώρας για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αποσχιστών

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε ότι Ουάσινγκτον θα χορηγήσει σύντομα τη βοήθεια αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μεταξύ άλλων θα δοθούν εξοπλισμός παρακολούθησης, οχήματα μεταφοράς και περιπολικά, καθώς και μικρές λέμβοι.