Στις σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας ήταν το ΡΜΙ υπηρεσιών της Ευρωζώνης, με τα στοιχεία να ανακοινώνονται μικτά, καθώς ναι μεν υπήρξε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά μικρότερη από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία η ανακοίνωση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, σε αντίθεση με την Ιταλία που απογοήτευσε σημειώνοντας μείωση. Το ΡΜΙ υπηρεσιών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 54,2 τον μήνα που πέρασε έναντι των εκτιμήσεων για 54,4 παρουσιάζοντας όμως αύξηση από το 52,8 του προηγούμενου μήνα. Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, αν και διατηρήθηκαν στο 0,4% τον Ιούλιο, σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Το ευρώ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά τις ανακοινώσεις και βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα του 1,3400 έναντι του δολαρίου.

Ο προβληματισμός παραμένει ότι η αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενδεχομένως αναγκάσει την ΕΚΤ να λάβει εκ νέου μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις οικονομίες του ενιαίου νομίσματος. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα λάβει όσα μετρά απαιτούνται προκειμένου να καταπολεμήσει τον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό.

Την Πέμπτη αναμένουμε και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις στα επιτόκια και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παραμείνει στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν σχετικά με τις απόψεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Facebook Comments