'

ΗΠΑ: Στα ύψη τα κέρδη των τραπεζών

Ημερησία

ΗΠΑ: Στα ύψη τα κέρδη των τραπεζών , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μόλις προ τεσσάρων ετών με τους χειρισμούς τους έφεραν την αμερικανική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και πυροδότησαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση μετά το 1929.

Κι όμως οι αμερικανικές τράπεζες κατάφεραν την άνοιξη να σημειώσουν κέρδη 40,24 δισ. δολ. Επίδοση που στα τελευταία 23 χρόνια (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία) υπολείπεται μόνο εκείνης του περσινού χειμώνα, όταν τα κέρδη έφτασαν τα 40,36 δισ. δολ. Κι όλα αυτά παρά τη γενικά αρνητική συγκυρία, με τα τεράστια πρόστιμα, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και τη διαρκή υποχώρηση του τζίρου στο χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Η αύξηση της κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών αποδίδεται στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Συνέπεια αυτής ήταν η μείωση των προβλέψεων στα 6,59 δισ. δολ., από 7,61 δισ. δολ. το α τρίμηνο του 2014 και 8,53 δισ. δολ. το β τρίμηνο του 2013.

Η βελτίωση της θέσης των αμερικανικών τραπεζών είναι εμφανής και από τη μείωση του αριθμού των ιδρυμάτων που χρεοκοπούν. Το α εξάμηνο του 2014 το συνεγγυητικό ταμείο FDIC κλήθηκε να στηρίξει μόνο 14 τράπεζες, ενώ το 2013 «λουκέτο» έβαλαν 24 τράπεζες και στο ζενίθ της κρίσης (2010) είχαν κλείσει 157 τράπεζες.