Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ εκπλήσσουν θετικά με τις επιδόσεις των οικονομιών τους και γίνονται οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, σε μία περίοδο που οι χώρες του πυρήνα δυσκολεύονται, διαπιστώνει η Bank of America Merrill Lynch. Εκτιμά όμως, παράλληλα, ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ελληνική οικονομία εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μια θετική έκπληξη, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% ήταν σαφώς ηπιότερη του -0,5% που περίμεναν οι αναλυτές του αλλά και η υπόλοιπη αγορά.

Πάντως, η BofA επισημαίνει ότι η καλύτερη των προβλέψεων επίδοση συνοδεύτηκε από μία αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, (από το -0,9% στο -1,1%), η οποία ουσιαστικά «ακυρώνει» τη θετική έκπληξη.

Η BofA εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο έδειξε ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι έδωσαν τέλος στην ύφεση και πως το επόμενο τρίμηνο θα δείξει θετική ανάπτυξη και σε ετήσια βάση.

«Αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρά περιθώρια για άλλες θετικές εκπλήξεις και τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν αυξημένους κινδύνους», τονίζει η έκθεση.

Ο οίκος αποδίδει τις επιδόσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις μεταρρυθμίσεις αλλά «βλέπει» ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό, γιατί:

1) Οι οικονομίες αυτές ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που ευνοεί την εμφάνιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προσωρινά.

2) Κάποιοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη (όπως η σχετική ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης) δεν αναμένεται να έχουν συνέχεια, αφού τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση μείωσης του δανεισμού τους και τα ποσοστά των αποταμιεύσεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

3) Στο τέλος της μέρας, η δυναμική της ανάκαμψης στην περιφέρεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

«Προσδοκία μας είναι ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα βελτιωθεί, αλλά έχουμε ανησυχίες ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι ακόμα πιο αργή από ό,τι περιμέναμε», καταλήγει η BofA ML.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% στην Ελλάδα φέτος και 1,7% το 2015

Facebook Comments