Πιο ευοίωνες προοπτικές για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ στο θέμα των δασμών διακρίνουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από τις επαφές, που είχε τις δύο προηγουμένες ημέρες στην Ουάσινγκτον, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει οι ΗΠΑ να εξαιρέσουν τελικά τα κράτη μέλη της κοινότητας από την απόφαση για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Όπως ανέφερε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η συνάντησή της με τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ήταν εποικοδομητική.

«Ελπίζω ότι ο υπουργός θα προτείνει την εξαίρεση της ΕΕ συνολικά στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει μια ανακοίνωση για πιθανές εξαιρέσεις. Αναμένουμε ότι θα είμαστε σε αυτή τη λίστα» είπε χαρακτηριστικά στους Ευρωβουλευτές. «Είναι ο πρόεδρος που το αποφασίζει αυτό… αλλά αναμένουμε ότι ο υπουργός Ρος θα εισηγηθεί να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν σημείωσε ότι αναμένει πολύ γρήγορα μία εξαίρεση. «Η Μάλμστρομ είχε μία πολύ καλή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, που φαίνεται να αποδίδει καρπούς» δήλωσε στο Bloomberg. «Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε λύση του θέματος και σταθεροποίηση» πρόσθεσε.

Η αισιοδοξία των Βρυξελλών για τους δασμούς έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία ανοίγει νέα ευρω-αμερικανική διαμάχη για τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά και την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή νέων δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές της Κίνας. 

Facebook Comments